Gör Elliott Capital en Axis i IFS?

Elliott Capital avböjer i dagsläget från att svara på frågor kring den corner-position i budaktuella affärssystembolaget IFS som man flaggade för på måndagen.

Det meddelar det amerikanska hedgefondbolagets talesperson Michael O’Looney SIX News via mejl på måndagseftermiddagen.

Den numera illikvida B-aktien i IFS stängde oförändrad på kursen 363,50 kronor, en krona över EQT:s gällande kontantbud.

Givet att Elliott Capital är kända som aktivistinvesterare bör marknaden redan nu ställa sig frågan: Planerar Elliott en upprepning av den kampanj man bedrivit i Axis?

bg

New Yorks skyline. Bild: Elliott Management

Enligt flaggningen så kom Elliott Capital i fredags, den 29 januari, upp i en position på drygt 11,3 procent av kapitalet samt knappt 8,9 procent av rösterna i IFS. Senare på måndagen flaggade UBS för att man sålde av större delen av sitt innehav just den 29 januari.

Private equity-bolaget EQT meddelade den 7 december i fjol ett bud på samtliga aktier i EQT värt 362,50 kronor per aktie kontant. Innan dess hade EQT köpt runt 63 procent av aktierna från storägarna för samma pris.

Efter den senaste acceptförlängningen kontrollerade EQT 83,2 procent av kapitalet i IFS per den 22 januari. EQT-budets slutgiltiga acceptperiod löper ut den 5 februari.

Elliotts flaggning är intressant då den avslöjar en så kallad corner-position, på överstigande 10 procent av kapitalet. Med en sådan så kan Elliott hindra EQT från att utnyttja rätten att påkalla tvångsinlösen av resterande IFS-aktier, eftersom tvångsinlösen kräver 90 procent av kapitalet.

Vidare kan Elliott tänkas använda sin corner-position till att på egen hand kunna begära diverse minoritetsskyddande åtgärder vid bolagsstämman.

I Canons bud på Axis utnyttjade Elliott nyligen en corner-position för att blockera en avnotering av aktien samt tvångsinlösen, och sedan för att begära och få minoritetsutdelning och särskild granskare vid stämman. Resultatet i det fallet är så här långt att Axis, numera ett dotterbolag till Canon med Elliott som näst största ägare, kunnat ha kvar en illikvid börsnotering i Stockholm.

Värt att notera är att Stockholmsnoterade investmentbolaget Investor är delägare i EQT:s förvaltningsorganisation samt sponsorinvesterare i dess private equity-fonder.

Johan Eklund
johan.eklund@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s