Sentimentet pressades av Kina och oljan, OMXS30 -1,0 %

sthlm2febStockholmsbörsen noterade nedgångar i måndagshandeln. I likhet med omvärldsbörserna tyngdes sentimentet av fortsatt svaga makrosignaler från Kina samt av förnyad svaghet i oljepriset. Bland enskilda bolag backade Nokia rejält på en patentuppgörelse och en hedgefondaktivist gjorde på nytt entré i en budsituation.

SIX Generalindex sågs vid stängning 0,6 procent lägre vid 449 medan OMXS30 noterades 1,0 procent lägre vid 1.342. Omsättningen var 15,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.
Kinas officiella inköpschefsindex, CFLP, sjönk mer än väntat i januari och höll sig under 50-nivån, ett tecken på fortsatt kontraktion för tillverkningssektorn i världens BNP-mässigt näst största ekonomi.

Tillsammans med uppgifter om utökat oljeutbud från oljekartellen OPEC pressades råoljepriserna tillbaka rejält igen. Bland Stockholmsnoterade oljebolag föll Africa Oil med 5,0 procent.

Bland storbolagen backade Nokia hela 11 procent. Det finska telekombolaget har nått en förlikning med Samsung om patentintrång, men marknaden förefaller inte vara nöjd med villkoren. Enligt Nokia kommer man att erhålla minst 1,3 miljarder euro relaterat till förlikningen och andra pågående medlingar.

”Jag är förvånad över att den går ned så mycket. Att den ska ned är motiverat men det här är en väldigt kraftig reaktion. 4-5 procent ned hade varit rimligt”, fastslog Handelsbankens telekomanalytiker Jan Dworsky i en kommentar till SIX News.

Analytikerna är inte helt tillfreds med förra veckans bokslut från verkstadsbolaget Atlas Copco, vilket avspeglas i sänkta riktkurser och rekommendationer, undantaget Kepler Cheuvreux som höjer till köp. Verkstadsaktien pressades ytterligare 2,6 procent som en av måndagens högst omsatta.

Mestadels negativa analytikerförändringar, med Handelsbankens höjning till köp som ett undantag, får inte samma effekt i bilsäkerhetsbolaget Autoliv, vars aktie rekylerade upp 1,7 procent och tog igen lite mark efter förra veckans sura bokslutsreaktion.

På måndagseftermiddagen flaggade aktivisthedgefondbolaget Elliott Capital för att man i fredags hade uppnått en drygt 11-procentig corner-position i IFS, där EQT har ett gällande bud på 362,50 kronor per aktie kontant.

Elliott avböjer i dagsläget från att svara på SIX News frågor kring positionen. Senare samma eftermiddag visade det sig att UBS sålt av sin storpost i IFS just i fredags. IFS numera illikvida B-aktie stängde oförändrad på 363,50 kronor, det vill säga en krona över EQT-budet.

I Canons bud på Axis utnyttjade Elliott nyligen en corner-position för att blockera en avnotering av aktien samt tvångsinlösen, och sedan för att begära och få minoritetsutdelning och särskild granskare vid stämman. Resultatet i Axis-fallet är så här långt att Axis, numera ett dotterbolag till Canon med Elliott som näst största ägare, kunnat ha kvar en illikvid börsnotering i Stockholm.

Bemanningsföretaget Uniflex var enda rapportbolaget på måndagen. Rapporten bjöd på nästan tredubblat rörelseresultat i fjärde kvartalet samtidigt som utdelningsförslaget var en höjning från förra årets nivå. Aktien var upp 1,2 procent.

Redan i morgon, tisdag, väntas rapportflödet återigen tillta i och med beskeden från Alfa Laval, SKF och Swedbank. Dessa storbolagsaktier hade i dag kursförändringarna +1,1, -1,4 respektive -1,2 procent.

Bland övrig makro visade inköpschefsindexen för Eurozonens och Sveriges tillverkningssektorer också på tillbakagångar i januari, men dessa utfall höll sig över 50-nivån. I Eurozonens fall var minskningen mindre än bedömare förutspådde medan det svenska utfallet var svagare än vad SIX News enkät hade indikerat.

Index                      Senast  I dag %   I år %

SIX Generalindex              449     -0,6     -7,7
OMX Stockholm 30             1342     -1,0     -7,2
SIX Return index              842     -0,6     -7,7
SIX Sverige cykliskt 15       370     -1,1     -8,4
SIX Sverige defensivt 15      486     +0,3     -8,2
SIX Volatilitetsindex        27,7    +10,3    +55,3

SIX Finans                    637     -0,7     -8,3
SIX Hälsovård                 374     +1,1    -10,4
SIX Industri                  546     -0,8     -6,5
SIX IT                        169     -2,3    -13,9
SIX Konsumentvaror           1301     +0,1     -5,1
SIX Råvaror                   264     -0,8     -9,7
SIX Telekommunikation         242     -1,4    -10,1
SIX Tjänster                 1289     -0,7     -6,7

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s