Astrazeneca tyngdes av svag utveckling för tillväxtplattformar

AZN

Foto: Astrazeneca

Astrazeneca föll efter rapporten för det fjärde kvartalet när läkemedelsbolaget presenterade en svag utveckling för sina sex tillväxtplattformar. Bland annat låg försäljningen för blodproppshämmaren Brilinta/Brilique på 174 miljoner dollar – 7 procent under analytikernas förväntningar vid 187 miljoner dollar, enligt SIX News/Inquiry Financials.

”Vi tycker framförallt att tillväxtplattformen är något under vad man hade förväntat sig. Det är det som sticker ut mest och något svag produktmix vad gäller bidragen från de större produkterna”, sade Swedbanks läkemedelsanalytiker Johan Unnerus till SIX News.

Resultatet per aktie för kärnverksamheten var 0,94 dollar i kvartalet, vilket var 6,9 procent under analytikernas förväntningarna vid 1,01 dollar.

I samband med rapporten släppte Astrazeneca även sin helårsprognos för 2016. Resultatet per aktie för kärnverksamheten väntas backa med ett lågt till medelhögt ensiffrigt tal vid oförändrade valutakurser, CER, 2016. Även intäkterna för året väntas minska i samma takt.

Men med tanke på att det amerikanska patentet för den storsäljande kolesterolsänkaren Crestor löper ut den 8 juli i år bör det knappast kommit som någon överraskning att resultatet ska komma under press. Den förlikning som slöts med Actavis ger dem  dessutom rätt att börja sälja en generisk version av Crestor redan i maj i år. Trots det rapporterar Dow Jones Newswires om förvånade investerare som hade förväntningar om att Astrazeneca skulle presentera en prognos med en oförändrad resultatnivå.

Astrazenecas prognoser inkluderar för 2016 en utspädande effekt från förvärvet av Acerta Pharma och ZS Pharma. Bolaget räknar också med en förlust kopplat till att de tappar exklusiviteten kring kolesterolsänkaren Crestor.

Vid antagandet att ett lågt ensiffrigt tal omfattar 1 till 3 och ett medelhögt ensiffrigt tal omfattar 4 till 6 skulle prognosen innebära en nedgång på 1 till 6 procent för året.

Med intäkter på 24.708 miljoner dollar och ett resultat per aktie för kärnverksamheten på 4,26 dollar skulle prognosen för 2016 motsvara intäkter på 23.225 till 24.461 miljoner dollar samt ett resultat per aktie för kärnverksamheten på 4,00 till 4,22 dollar.

Enligt SIX News/Inquiry Financials konsensus väntades inför rapporten ett resultat per aktie för kärnverksamheten om 4,01 dollar 2016. Spannet i estimaten för resultatet per aktie för kärnverksamheten var dock ganska utdraget från 3,50 dollar per aktie till 4,43 dollar Intäkterna väntades under 2016 ligga på 23.559 miljoner dollar. Här låg spannet mellan 22.149 miljoner dollar till 24.938 miljoner dollar.

Goldman Sachs bedömer att prognosen skulle motsvara ett resultat per aktie för kärnverksamheten om 3,90 till 4,00 dollar per aktie för helåret.

Morgan Stanley ser skäl till att sänka sitt ”EPS-golv” på 4,20 dollar per aktie för 2016 något efter prognosen. Samtidigt konstateras att konsensus verkar ligga på den låga sidan i bolagets prognos.

Bland enskilda läkemedel pekade Crestors försäljning ut som stark av båda analyshusen. Morgan Stanley framhåller även en stark försäljning av magsårsläkemedlet Nexium.

Morgan Stanley noterade vidare att Astrazeneca spår att Crestor utsätts för konkurrens från generika redan i maj medan de själva hade räknat med denna konkurrens en månad senare.

För 2015 infriade Astrazeneca sin egen prognos för året, vilket innefattade en ökning av resultatet per aktie för kärnverksamheten med ett medelhögt till högt ensiffrigt tal vid oförändrad valuta, CER, samt intäkter på en nivå i linje med föregående år. Utfallet för 2015 visade på en tillväxt om 7 procent för resultatet per aktie för kärnverksamheten och en ökning i intäkterna på 1 procent jämfört med fjolåret, även här vid oförändrade valutakurser.

Astrazeneca var vid halvfyratiden på eftermiddagen en av dagens förlorare med en nedgång på 7,2 procent till 508 kronor.

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s