Banker, råvaror och verkstad ledde upprekyl, OMXS30 +2,2 %

Stockholmsbörsen vände efter tre nedgångsdagar uppåt igen på torsdagen, stärkt av gårdagskvällens kraftfulla uppgång på Wall Street och uppgångar för indextunga sektorer som bank och verkstad.

Stockholmsbörsen hade en betydligt starkare utveckling i dag än kollegorna London och Frankfurt som steg 1,1 respektive sjönk 0,4 procent.

SIX Generalindex var vid stängningen upp med 1,5 procent till 445 medan OMXS30-index hade stigit 2,2 procent till 1.334. Omsättningen var 23,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Torsdagen den 4 februari

Dollartrenden höll i sig i dag med nya nedgångar, medan oljepriset stabiliserades under dagen. Förväntningarna på tidpunkten för nästa räntehöjning från Federal Reserve har skruvats ned under de senaste dagarna. Den amerikanska valutan noteras vid den svagaste nivån mot euron sedan i slutet av oktober och är på väg mot den största veckovisa försvagningen sedan 2009.

Torsdagen bjöd på en lång rad av rapporter från flera tungviktare.

SEB slog i morse till med en klart högre vinst än väntat för det fjärde kvartalet. Rörelseresultatet kom in på 5,5 miljarder kronor att jämföra med förväntningarna som låg på 5,0 miljarder. Även utdelningen var över konsensus och kreditförlusterna lägre än väntat.

SEB-aktien hade vid stängningen stigit med 9,1 procent. I banksektorn steg även Handelsbanken kraftigt, upp 5,7 procent. Handelsbanken lämnar rapport på tisdag i nästa vecka.

Fingerprint Cards redovisade ett rörelseresultat på 518 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Förväntningarna låg vid 483-510 miljoner kronor, enligt två analytikers estimat som SIX News/Inquiry Financial samlat in.

Den lägre delen i intervallet för intäktsprognosen för helåret 2016 justerades upp. Bolaget meddelade också en aktiesplit 5:1 och vill ha ett bemyndigande att återköpa egna aktier med start tidigast efter stämman i början av maj.

”Bruttomarginalen överraskade positivt. Det är väldigt, väldigt positivt”, sade Håvard Nilsson, analytiker på Carnegie, till SIX. Bruttomarginalen uppgick till 46 procent i det fjärde kvartalet 2015, jämfört med 32 procent samma kvartal föregående år. Aktien steg efter rapporten men föll tillbaka mot slutet av dagen och stängde ned 3,6 procent.

Även storbolagen Astrazeneca och Stora Enso tog stryk efter sina bokslutsrapporter, ned 6,9 respektive 6,1 procent.

Astrazenecas resultat per aktie i kärnverksamheten kom in närmare 7 procent sämre än konsensus i kvartalet, medan utsikterna för 2016 i stort var i linje med marknadsförväntningarna.

För Stora Enso var resultatet något under förväntan i fjärde kvartalet, men enligt en bedömare var kvaliteten i resultatet något svagt liksom att utsikterna för första kvartalet var något mjuka och kan leda till viss sänkning av vinstprognoser på marknaden.

Dagens stora kursvinnare bland de större bolagen var gruvbolaget Lundin Mining som sköt upp hela 18,8 procent. Sektorn hade en stark dag på börserna i kölvattnet av den svagare dollarn. Gruvbolaget Boliden gick också starkt, upp 9,0 procent, medan stålbolaget SSAB steg med 11,9 procent.

Men det fanns fler exempel på tidigare kursförlorare som gick starkt, bland annat rullade SKF upp 7,1 procent i dag.

I morgon fortsätter rapportperioden med Volvo först ut klockan 07.20. Rapporter väntas också från Hexagon, Husqvarna och Holmen för att nämna några. På statistikfronten väntas också intressant sysselsättningsstatistik från USA.

Torsdagen den 4 februari - indextabell

 

 

 

 

 

 

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s