SEB överraskar med starkt resultat och höjd utdelning

seb

SEB:s kontor vid Sergels torg, Stockholm. Foto: SEB

SEB överraskade positivt med ett starkt resultat och en utdelning som överträffade marknadens förväntningar med råge. Bankens vd Annika Falkengren påpekade att tillväxten inom bolån varit långsammare på senare tid men att amorteringskulturen satt sig.

SEB redovisade ett rörelseresultat för det fjärde kvartalet på 5.505 miljoner kronor. Det var drygt 10 procent bättre än marknadens förväntningar som låg vid 4.996 miljoner, enligt en analytikerenkät från SIX News/Inquiry Financial.

SEB:s bokslutsrapport klassas som solid, enligt Handelsbanken Capital Markets. Räntenettot var i stort i linje med förväntningarna medan provisionsnettot hamnade något under prognosen, noterar banken.

”Nettot av de finansiella transaktionerna var högre än väntat tack vare hög volatilitet under kvartalet. Kostnadskontrollen var god och kreditförlusterna lägre än väntat”, skriver banken i en analys.

SEB_annika

Annika Falkengren, vd SEB. Foto: SEB

SEB har som målsättning att växa inom alla områden i Sverige, att flytta fram positionerna i Norden och Tyskland och att fortsätta växa inom sparande. Det uppger vd Annika Falkengren i bankens delårsrapport.

”Finansiellt innebär det att vi fortsätter att sträva mot en långsiktig avkastning på 15 procent givet en kärnprimärkapitalrelation på cirka 1,5 procentenheter över Finansinspektionens kapitalkrav”, skriver hon.

Slutet av 2015 innebar slutpunkten för SEB:s treårsplan.

”Vi har genomfört det vi åtog oss att göra. Vi har investerat i en växande och aktiv kundbas. Vi har fortsatt växa inom vår kärnverksamhet i Norden och Tyskland, bland små- och medelstora företag i Sverige och inom långsiktigt sparande”, fortsätter Falkengren.

SEB har vuxit långsammare inom bolån i Sverige på senare tid.

”Vi har länge gått i bräschen för att hushållen ska minska sin sårbarhet ned mot 50 procents belåningsgrad”, säger Annika Falkengren vid presentationen av bankens bokslutsrapport.

I dag amorterar drygt 98 procent av de SEB-kunder som har nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent av bostadens marknadsvärde. För nya lån med belåningsgrad mellan 50-70 procent amorterar 93 procent.

”Så det här fungerar verkligen nu” säger Falkengren.

Bostadspriserna i storstäderna, där SEB är relativt sett stora, har nu stigit så pass mycket att banken märker av att SEB:s interna gräns om att kundens lån inte får överstiga fem gånger bruttoinkomsten har slagit till.

”10 procent av kunderna kan vi inte låna ut till”, säger Falkengren beträffande denna gräns.

Det är svårt att sia om hur utvecklingen för utlåningsvolymerna kommer att bli framöver, anser Annika Falkengren. Banken har upplevt ökad kreditefterfrågan från både små och medelstora företag, men från storföretagen ser det svagare ut.

”Kreditefterfrågan från våra stora företag är fortsatt väldigt låg”, säger SEB-chefen.

Styrelsen föreslog en utdelning med 5,25 kronor per aktie vilket var högre än fjolårets utdelning på 4,75 kronor, och högre än marknadens förväntan om 4,97 kronor.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s