Tappade efter amerikansk arbetsstatistik, OMXS30 -0,3 %

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades under stora delar av fredagen i positivt territorium men föll mot eftermiddagen tillbaka för att stänga under nollstrecket. I nyhetsflödet återfanns bolagsrapporter och amerikanska jobbsiffror.

SIX Generalindex hade vid stängning minskat 0,3 procent till 443 samtidigt som OMXS30-index backade 0,3 procent till 1.330. Omsättningen var 21,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 33,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Fredagen den 5 februari - graf

I makroväg var den amerikanska sysselsättningsrapporten för januari i fokus. Rapporten visade på en ökning mindre än väntad i sysselsättningen med endast 151.000 nya jobb, mot väntade 190.000. De reviderade siffrorna för november och december tog ut varandra.

Arbetslösheten kom in på 4,9 procent, mot 5,0 procent som var väntat. I december låg nivån på 5,0 procent.

Under dagen har flertalet bolagsrapporter presenterats där bland annat Volvo bjöd på blandade signaler. Försäljning, resultat och orderingång var under förväntan medan den justerade lastbilsmarginalen kom in över förväntan. Aktien steg 1,7 procent som den näst mest omsatta aktien.

”Även om den totala orderingången och försäljningen såg lite svaga ut, så visar rapporten att Volvo är på rätt väg. Kostnadsbesparingarna kommer igenom, jag tycker att det känns som att de har grepp på läget”, sade Pareto i en kommentar till SIX News.

Axfood:s jämförbara försäljning under fjärde kvartalet var bättre än väntat. Dessutom höjdes utdelningen samtidigt som man föreslog en extrautdelning om 5 kronor per aktie. Aktien steg ordenligt på förmiddagen men efter lunch hade uppgången mattats av något och aktien stängde 2,6 procent upp.

Även Hexagon hade en bra dag och klättrade 4,1 procent. Mätteknikkoncernens försäljning, resultat och utdelning var starkare än analytikerna ställt in sig på.

I omsättningstoppen återfanns Fingerprint som under gårdagen kom med rapport. Trots en stark rapport fortsatte aktiens fall och summerade en nedgång på 11,5 procent.

SvD Näringslivs krönikör Peter Benson har dock betonat att Fingerprint är fortsatt förknippat med höga risker och Benson kvarstår vid sin två månader gamla säljrekommendation.

I omsättningstoppen återfanns även Sandvik, Atlas Copco och SEB. Sandvik och Atlas klättrade 1,7, respektive 1,4 procent. SEB gick åt andra hållet och stängde 0,5 procent lägre.

Skogsbolaget Holmen stängde 1,9 procent ned. Bolagets rapport nådde inte upp till analytikernas förväntningar där både försäljning och justerat rörelseresultat var sämre än väntat.

Industrivärden tappade 0,8 procent efter bokslutet där man bland annat meddelade ny utdelning- respektive skuldsättningspolicy.

Husqvarnas minusresultat för perioden oktober-december var inte så´stort som analytikerna befarat. Rapporten mottogs väl av marknaden som handlade upp aktien 1,5 procent.

Åt andra hållet gick spelbolaget Betsson som stängde 9,5 procent lägre efter en rapport som var sämre än väntat. Dessutom påpekade Handelsbanken i en analys efter rapportsläppet att bolagets guidning var svag.

Fredagen den 5 februari - tabell

 

 

 

 

 

 

SIX News
red@six.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s