Kraftig riskaversion inledde börsveckan

Pressen på Stockholmsbörsen tilltog successivt under måndagshandeln och när dammet lagt sig hade breda SIX Generalindex hyvlat av dryga 4 procent av fredagens börsvärden. Utvecklingen följde större Europabörser där det var banker såsom Deutsche Bank som låg i bottenskiktet. Dagens tyngsta bokslut kom från Assa Abloy, vars aktie pressades rejält.

SIX Generalindex sågs vid stängning 4,3 procent lägre vid 424 medan OMXS30 noterades 4,2 procent lägre vid 1.274. Omsättningen uppgick till 20,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Assa Abloy rapporterade marginellt svagare rörelsemarginal och rörelseresultat än väntat i fjärde kvartalet, ställt mot SIX News/Inquiry Financials analytikerkonsensus. Samtidigt befarar låsjätten att man kommer att åka på kreditförluster om 250 miljoner i Kina, där försäljningen har fortsatt att minska.

Att Assa rapporterade organisk tillväxt, starkare försäljning och högre utdelningsförslag än väntat räddade inte aktien, som föll 9,8 procent på rapportdagen.

”2016 har börjat ungefär som året innan. Så vår gissning är att det fortsätter ungefär som det har gjort sedan 2010, att vi får 2-4 procent organisk tillväxt under året”, guidade Assa Abloy-vd:n Johan Molin för SIX.

Teknikkonsulten ÅF:s rapport var en av dagens utfallsmässigt bättre, men det räddade inte aktien från ett fall på 4,5 procent. Resultatet före skatt blev 250 miljoner kronor i fjärde kvartalet vilket var cirka 10 procent bättre än väntat och samtliga divisioner levererade ökat rörelseresultat.

Under 2016 siktar ÅF på fortsatt god tillväxt med förbättrad marginal. ”Det är så vi planerar vår verksamhet. Vi är försiktigt positiva i en orolig omvärld. Vi gynnas av de långa marknadstrenderna”, kommenterade vd Jonas Wiström till SIX.

Peab, -6,3 procent, tar nedskrivningar om 800 miljoner kronor för jättegalleriaprojektet Mall of Scandinavia i Solna. Bland övriga Norden-fokuserade byggbolag sågs NCC på -7,0 procent och JM på -8,2 procent.

Millicom säljer verksamheten i Kongo till franska Orange för 160 miljoner dollar kontant. Den tillväxtmarknadsinriktade telekomoperatörens aktie föll tillbaka med ytterligare 1,9 procent efter en redan svag kursmässig inledning på året.

Anoto radade upp en tung kvartalsförlust på 42 miljoner kronor före skatt och meddelade att man späder ut sina aktieägare för att köpa upp resterande del i tre bolag. Därefter följer en omorganisation. Marknaden satte ned aktien 27 procent.

Arcam rapporterade stigande omsättning och orderingång men en försämrad rörelsemarginal. Vd Magnus René flaggar för att det är fortsatt tillväxtfokus snarare än lönsamhetsoptimering som gäller framåt. Aktien pressades 13 procent.

Bland övriga delårsrapportörer backade medicinteknikbolaget C-Rad 8,5 procent medan teknikhandelskoncernen B&B Tools gick klart bättre än börsen genom att stänga oförändrad.

Daytraderfavoriten Fingerprint Cards knep återigen omsättningstoppens förstaplats. För dagen föll biometriaktien med 9,2 procent och har därmed snart halverats räknat från den toppen på dess enorma kursrally i fjol.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s