Swedbank föll efter vd-skifte, FPC vinnare, OMXS30 -0,2 %

Stockholmsbörsen återhämtade sig sent på tisdagseftermiddagen och stängde strax under nollan efter att tidigare under dagen ha handlats klart lägre.

I botten noterades SIX sektorindex för Råvaror medan IT-indexet gick i täten då Fingerprint Cards åter steg kraftigt som mest handlade aktie.

Handelsbanken ökade något efter bokslut. Åt andra hållet gick Swedbank sedan bankens styrelse sparkat vd:n Michael Wolff.

SIX Generalindex sjönk med 0,3 procent till 423 medan OMXS30 noterades ned 0,2 procent till 1.271. Omsättningen uppgick till 23,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Tisdagen den 9 februari - graf

Handelsbanken redovisade starkare än väntat räntenetto i fjärde kvartalet och högre än väntat utdelningsförslag för 2015. Detta ställt mot analytikerkonsensus från SIX News/Inquiry Financial. Vd Frank Vang-Jensen ser mer kostnadsbesparingsmöjligheter och intygar samtidigt att bankens exponering mot den krisdrabbade olje- och gassektorn är mycket begränsad. Aktien lyfte 1,6 procent.

Branschkollegan Swedbank överraskade med att meddela att styrelsen har sparkat Michael Wolf från sin vd-post med omedelbar verkan. Koncernens svenska bankchef Birgitte Bonnesen är nu tillförordnad vd. Styrelseordförande Anders Sundström uppger att det var en enig styrelse som tagit ett, enligt honom, odramatiskt beslut. Gällande sin egen roll i banken säger sig Sundström känna stöd ifrån Swedbanks ägare. Swedbank föll 5,7 procent.

Fingerprint Cards sköt upp 5,7 procent som mest handlade aktie.

Säkerhetsbolaget Securitas lönsamhet var sämre än väntat i tredje kvartalet. Aktien sänktes 1,2 procent.

Turkcell kommer gå vidare med budet på Teliasoneras ägarandel i Fintur som kontrollerar tillgångar i flera länder i Eurasien. Det rapporterade Bloomberg. Teliasonera ökade 0,4 procent.

Com Hem gjorde förlust på sista raden. Kabel-tv- och bredbandsoperatörens utfall var som väntat på ebitda-nivå och man höjde samtidigt ebitda-prognosen för 2016 något. Aktien handlades 3,0 procent lägre.

Tobaksbolaget Swedish Match intressebolag Scandinavian Tobacco Group, STG, stänger sitt börsnoteringserbjudande till allmänheten i förtid på grund av stort intresse. STG särnoteras på Köpenhamnsbörsen i morgon och Swedish Match ska sälja av upp till 40 procent av sitt innehav. Swedish Match steg 1,2 procent.

Oljebolaget Tethys Oil produktion ökade under fjärde kvartalet medan dess genomsnittliga försäljningspris föga oväntat föll betydligt jämfört med samma period i fjol. Aktien backade 5,9 procent till 51,50 kronor.

Med ett kursfall på 18 procent var Eniro en än större rapportförlorare. Den organiska tillväxten var fortsatt negativ för alla rapportsegment och att hantera skuldsättningen förblir en prioritet enligt det flertalet gånger omstrukturerade bolagets vd.

Goldman Sachs sänkte Lundin Mining till sälj, från tidigare neutral. Aktien var ned 7,3 procent.

B&B Tools ökade 6,7 procent sedan Handelsbanken höjt rekommendationen till öka.

Tisdagen den 9 februari - tabell

 

 

 

 

 

 

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s