”Wolf inte rätt person för nästa steg”

Swedbank-toppar

Swedbank-ordföranden Anders Sundström känner ingen dramatik kring att vd Michael Wolf får gå med omedelbar verkan. Foto: Swedbank.

Swedbanks styrelse står eniga bakom beslutet att skilja vd:n Michael Wolf från sin tjänst med omedelbar verkan. Det uppgav bolagets styrelseordförande Anders Sundström under en telefonkonferens i dag. Själv känner Anders Sundström inte någon dramatik i beslutet.

”Man har väl olika mått på dramatik, jag tycker ej att det är dramatiskt att en vd slutar direkt när man väl beslutat sig för det”, sade han under telefonkonferensen som följde beskedet.
På frågan om tajming för vd-bytet svarade Anders Sundström:

”Man kan alltid diskutera tajmingen. Vi har kommit med Q4-rapporten och valberedningen har lagt fram sitt förslag på fortsatt förtroende för styrelsen. Det är egentligen aldrig en bra tajming, men det är rätt när man väl har bestämt sig. Vi i styrelsen vill öka tempot i omvandlingen och vi vill ta in en ny vd för att göra detta”, sade han och fortsatte:

”Wolf är inte rätt person för nästa steg”, fortsatte Anders Sundström och framhöll att vd-bytet inte handlar om en ändring av strategi utan av tempo.

Anders Sundström uppger att den omdiskuterade fastighetsaffären har spelat en underordnad roll och inte är ett huvudskäl till att vd:n Michael Wolf får gå på dagen.

”Det finns naturligtvis brister i det vd har gjort. Han hade ju kunnat stoppa de här affärerna om han hade velat, men det är inte det som är mitt huvudargument till denna förändring”, sade han.

Vidare uppger Anders Sundström att han har stort förtroende för finanschefen Göran Bronner, som figurerat i fastighetsaffärerna vid sidan av sin tjänst.

”Jag har stort förtroende för Göran (Bronner). Jag har pratat med honom och han känner sig nöjd med att vara kvar”, sade han.

Som anledning till beslutet uppger istället Anders Sundström behovet av att öka tempot i bankens omvandlingsprocess och att det var dags att ta in ett nytt ledarskap.

”Vi vill försöka bygga upp ett nytt ledarskap. Vi har haft Michael här under en lång tid och känner att vi behöver komma vidare”, sade han.

Anders Sundström beskriver tiden med vd:n Michael Wolf som en period som ”på många sätt varit en bra period” där banken har stärkt sin balansräkning och rörelseresultat samt kunnat minska riskerna kraftigt i verksamheten.

Anders Sundström belyser att banken under perioden har uppnått hög kundnöjdhet och ett stort engagemang hos medarbetare i Baltikum, där tillförordnade vd:n Birgitte Bonnesen varit aktiv.

”Med en ny tid där vi möter många av våra kunder i en digital värld så måste vi också lyckas bättre i Sverige vad gäller kundnöjdheten för att vi ska vara det framgångsrika företag vi vill vara”, sade Anders Sundström och betonade att styrelsen med vd-beslutet inte vill ändra strategi utan förändra tempot.

Själv känner Anders Sundström att han har aktieägarnas stöd och att det är anledningen till att han kan ”agera så kraftfullt”. På frågan om Anders Sundström känner att han kan sitta kvar som bankens styrelseordförande svarade han:

”Jag trivs med mitt arbete och vill gärna fortsätta.”

”Min framtid bestämmer ägarna över och jag känner att jag har stöd från ägarna”, sade Anders Sundström och påpekade att han så sent som i torsdags kände ägarnas stöd genom att valberedningen föreslog fortsatt förtroende för styrelsen.

Swedbank har som ambition att gå sina utländska investerare till mötes vad gäller omröstning av styrelse på årsstämman i april 2016. Bland annat har Norska oljefonden uttalat en önskan om att få rösta kring förslagen för varje styrelseledamot istället för att rösta på hela styrelsen som ett paket.

”Det är meningen att vi ska gå dem till mötes. Vi vill göra det lättare för utländska investerare att delta och vara med och påverka, men exakt hur det ska gå till vet jag inte än”, sade Anders Sundström.

Anna Sundström
anna.sundstrom@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s