Handelsbanken har sett bra utveckling

Handelsbanken upplevde en bra utveckling för verksamheten i slutet av fjolåret, sade Handelsbankens vd Frank Vang-Jensen till SIX News i samband med presentationen av bokslutsrapporten.

”Generellt ser vi en bra utveckling på alla våra sex hemmamarknader. Vi vinner fler kunder, gör mer affärer och ökar vår utlåning. Det är naturligt”, argumenterar Handelsbanken-vd:n med hänvisning till att marknaderna i flera fall antingen är nya eller att Handelsbanken ändå har en begränsad marknadsandel på dem.

”I Sverige såg vi samtidigt en mycket fin utveckling under det fjärde kvartalet. Vi hade en utlåningsökning på omkring 2 procent från det tredje till det fjärde kvartalet. Det är mycket bra”, säger han.

”När jag tittar på de svenska siffrorna och den svenska utvecklingen har vi bra fart i verksamheten”, tillägger Frank Vang-Jensen.

Handelsbankens vd Frank Vang-Jensen Foto SIX

Handelsbankens vd Frank Vang-Jensen. Foto: SIX News

Michael Green, ansvarig för Handelsbanken i Sverige, noterar att det har skett en viss efterfrågeförbättring på företagssidan.

”Vi har haft ett antal kvartal där vi har upplevt relativt svag efterfrågan på företagssidan, men nu har vi sett en viss ökning, vilket är bra”, uppger Michael Green.

Det nya året inleddes turbulent. Hur har det påverkat er?

”Vi är väldigt riskaversiva. Vi arbetar mycket decentraliserat samt har de bästa kunderna på både företags- och hushållssidan i Sverige. Vi försöker minimera volatiliteten, både för oss själva och för våra kunder inom ramen för vår rådgivning, och vi är väldigt långsiktiga. Så jag är inte särskilt oroad”, säger Sverigechefen.

”Det är styrkan i vår affärsmodell”, fyller Frank Vang-Jensen i.

”Om man tittar på vår resultaträknings intäktssida består den framförallt av räntenetto och provisionsintäkter. Och det är provisioner från kort, sparande och grundläggande aktiviteter kring kunderna. Det är inga prestationsbaserade ersättningar eller tradingintäkter som driver resultatet, utan det är grundläggande affärer”, framhåller Handelsbanken-chefen.

”Oavsett om vi har vinden emot oss på finansmarknaderna, eller om aktiemarknaden går upp och ned, så har vi vår verksamhet med oss hela tiden. Resultatet är hållbart och stabilt. Vi ser att det skakar på de finansiella marknaderna, absolut, men vår verksamhet byggs på ett sätt så att den ska vara stabil oavsett vad som händer runt omkring”, resonerar han vidare.

Ni sade vid rapportpresentationen att ni inte anser att ni på upplåningsmarknaderna får belöning för er låga risk, men ni lät mer optimistiska inför framtiden?

”Historiskt har vi sett att vid kriser går visserligen våra spreadar också upp, men skillnaden mellan oss och andra banker ökar betydligt. Vid perioder när risk inte prissätts är skillnaden mycket mindre och så har det varit på sistone”, säger Handelsbanken-chefen.

”Det vi nu ser är att nya regleringar är på plats som innebär att banker måste ta hand om sig själva och inte kan räkna med statligt stöd om de får problem. Med detta som utgångspunkt, och med tanke på att räntespreadarna på obligationsmarknaderna har ökat, förväntar vi oss att investerare framöver kommer att fokusera mer på riskskillnader mellan banker och det är bra för Handelsbanken”, fortsätter Frank Vang-Jensen.

Tror ni att detta kommer att slå igenom i år eller snarare mer på sikt?

”Det är svårt att förutspå”, svarar Handelsbanken-chefen.

Johan Lind
johan.lind@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s