Nederländska aktiespararna ser oklarheter i Mylans bud på Meda

SB12

Meda säljer receptbelagda läkemedel inom astma, allergi, smärta och inflammation samt receptfria läkemedel som bland annat SB12, mot dålig andedräkt. (Foto: Meda)

Mylans bud på svenska Meda har stött på patrull hos en nederländsk motsvarighet till Aktiespararna. I ett offentligt brev lyfter investeringsbolaget VEB fram flera frågetecken kring den föreslagna affären och frågar om förvärvet inte bör tas upp på en bolagsstämma. Priset på affären ifrågasätts också då Mylan genom köpet ärver Medas nettoskuld.

VEB frågar sig om budet är till gagn för ägarna och konstaterar att de enligt nederländsk lag har rätt att via en stämma göra sin röst hörd i frågor som substantiellt påverkar bolaget.
Huruvida Mylans bud på Meda faller inom den definitionen är inte helt klart, men då Mylan i Meda köper tillgångar som, enligt VEB:s sätt att räkna, motsvarar en minst tredjedel av sin egen balansräkning så kan det göra det.

VEB konstaterar också att få av föreningens medlemmar berörs direkt, då nästan ingen av dem är ägare i Mylan. Det finns dock ett stort indirekt ägande via börshandlade fonder och liknande som gör att föreningen valt engagera sig för sina medlemmars räkning.

För att få frågan utredd har VEB via partnern European Investors Association skickat ett öppet brev med frågor till Mylan. Frågorna rör hur Mylan har räknat fram sin egen balansomslutning och varför man har använt priset, och inte det totala budvärdet inklusive nettoskuld, när man räknat på budets storlek.

När man fått svar kommer man att överväga hur man går vidare.

Meda backar runt 2,0 procent under tisdagsförmiddagen och handlas runt 149,30 kronor aktien. Mylans kombinerade kontant- och aktiebud på Meda är värt 165 kronor per aktie.

SIX News
red@six.se

LÄS OCKSÅ:

Meda-budet faller med Mylans börsras, nu värt 160 kronor aktien

 

One thought on “Nederländska aktiespararna ser oklarheter i Mylans bud på Meda

  1. Ping: Aktiespargrupp hotar Mylan med rättsåtgärder i Meda-bud | Six News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s