Slutspurt gav stängning på Stockholmsbörsen nära dagshögsta

Stockholmsbörsen stängde nära dagshögsta på tisdagen efter en stark klättring under eftermiddagen med stöd av stark USA-statistik. En extra skjuts till kurserna kom sista halvtimmen efter att ECB-chefen Mario Draghi kommit med duvaktiga uttalanden. På
bolagsfronten var bankerna i fokus efter nya kapitalkrav från Finansinspektionen.

OMX 20160301

SIX Generalindex var vid stängning 1,3 procent högre vid 467 och OMXS30 avancerade 1,4 procent till 1.391. Omsättningen var 14,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

ECB:s ordförande Mario Draghi uppgav sent på tisdagen att inflationsdynamiken i EMU fortsätter att vara svagare än väntat. Den penningpolitiska översynen vid mötet i mars måste därför ses mot bakgrunden av ökade risker på nedsidan för de tidigare utsikterna.

Uttalandena gav extra stöd till kurserna som redan hade en positiv trend under eftermiddagen efter att amerikanskt inköpschefsindex kommit in starkare än väntat.

På hemmaplan föreslår Finansinspektionen höjda kapitalkrav gällande framförallt företagsexponeringar i de banker som använder så kallade internmodeller för beräkning av riskvikter. Förändringarna, som väntas genomföras under 2016, skulle därmed höja samtliga svenska storbankers kapitalkrav.

En del i de nya reglerna är ett löptidsantagande på 2,5 år som, utläst ur Finansinspektionens grafer, väntas öka SEB:s totalkapitalkrav med dryga 0,7 procentenheter, Handelsbankens med
knappt 0,7 procentenheter samt Nordeas och Swedbanks med omkring 0,25 procentenheter.

Kepler Cheuvreuxs bankanalytiker Mats Anderson uppger dock för SIX att de aviserade kapitalkravsskärpningarna väntas rymmas inom det kapital bankerna redan har och att man bör se det som positivt att osäkerheten nu minskar.

”Det här kommer att få plats inom det bankerna har i böckerna, även om vi naturligtvis måste se vad bankerna själva publicerar när de har kalkylerat… För oss analytiker blir det en icke-händelse, om våra förväntningar inte har varit kraftiga engångsutdelningar”, konstaterar
Mats Anderson för SIX.

De svenska storbanksaktierna stärktes efter morgonens initiala nedgångar, med undantag för Handelsbanken som stängde på minus.

Mylans bud på svenska Meda får kritik från VEB, en nederländsk motsvarighet till Aktiespararna. I ett offentligt brev tar VEB upp flera frågetecken kring den föreslagna affären, däribland budnivån och huruvida förvärvet inte bör avgöras genom omröstning på en bolagsstämma för Mylans del.

Meda backade 1,3 procent till 150,50 kronor. Mylans bud är till 80 procent kontant, motsvarande 132 kronor per Media-aktie, och resterande 20 procent utgörs av Mylan-aktier enligt en formel som beror på Mylans aktiekurs.

MTG bekräftar att man säljer sin ukrainska TV-verksamhet till 1+1 Media Group och vidare ryktas det i marknaden om att dess produktionsbolagsinnehav Nice Entertainment är till salu. Aktien steg 2,2 procent.

Nibe förvärvar amerikanska Heatron, en tillverkare av specialelement med en årsomsättning på 30 miljoner dollar och 240 anställda. Nibe steg 2,9 procent.

Latours helägda innehavskoncern Latour Industries förvärvar en 24,6-procenig ägarandel i Lumenradio genom en riktad nyemission och köp av befintliga aktier. Latour ökade 1,1 procent.

Kinnevik-innehavet Zalando, en Tysklandsbaserad e-handelskoncern inom kläder, spår för 2016 en intäktstillväxt i övre delen av dess målintervall 20-25 procent. Resultatet för fjärde kvartalet var samtidigt i närheten av marknadens förväntningar, enligt Dow Jones Newswires analytikerenkät. Kinnevik, som äger 32,0 procent av Zalando, sågs upp 2,2 procent.

I tisdagens makroflöde innebar ny månad inköpschefsutfall från tillverkningssektorn. Kinas utfall inkom här klart svagare än väntat och också Sverige överraskade negativt, med ett februariutfall som försvagades till 51,7 att ställa mot 55,4 i januari och mot konsensusförväntningar vid 54,7 enligt SIX News enkät.

USA:s inköpschefsindex för tillverkningssektorn, ISM, uppgick till 49,5 i februari. Förväntningarna låg vid 48,5 medan förra månadens utfall var 48,2.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       467   +1,3   -4,1
OMX Stockholm 30      1.391   +1,4   -3,8
SIX Return index       875   +1,3   -4,0
SIX Sverige cykliskt 15    400   +1,4   -1,0
SIX Sverige defensivt 15   507   +0,9   -4,1
SIX Volatilitetsindex    23,0   -7,2  +28,6

SIX Finans          656   +1,2   -5,6
SIX Hälsovård         396   -0,6   -5,1
SIX Industri         576   +1,1   -1,3
SIX IT            183   +2,1   -7,1
SIX Konsumentvaror     1.313   +1,6   -4,2
SIX Råvaror          287   +1,9   -2,1
SIX Telekommunikation     256   +1,8   -5,0
SIX Tjänster        1.316   +1,6   -4,7

SIXNews

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s