Europamarknaden främsta förklaringen till svag Elektarapport

Elektas rapport för det tredje kvartalet, november till januari, i det brutna räkenskapsåret 2015/2016 var på många sätt en svag rapport. För att nämna några punkter inkom såväl omsättningen, resultatet och den viktiga orderingången klart under förväntningarna. Ebita-resultatet exklusive engångsposter och kundförluster hamnade på 335 miljoner kronor, 18 procent under SIX News/Inquiry Financials konsensus vid 408 miljoner kronor.

Förklaringen till det svaga utfallet går främst att finna i regionen EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika), där orderingången föll med 43 procent under kvartalet och 17 procent för niomånadersperioden vid oförändrade valutakurser. Enbart nedgången i EMEA under det tredje kvartalet svarar för den negativa tillväxten för niomånadersperioden.

”Man ska inte dra slutsatser från enskilda kvartal, men i vissa marknader är det tydligt att de har det svårt”, sade Elektas vd Tomas Puusepp under dagens telefonkonferens.

Inför medicinteknikbolagets avslutande kvartal i det brutna räkenskapsåret justerades utsikterna för omsättningen ned till en negativ tillväxt från tidigare bedömning om en modest tillväxt. Prognosen om en förbättring av ebita-marginalen lämnades däremot oförändrad.

Trots idoga försök under telefonkonferensen med frågor som skulle kunna ge ledtrådar till utsikterna för det kommande året 2016/2017 bad Tomas Puusepp om respit till rapporten för det fjärde kvartalet och den kommande kapitalmarknadsdagen i Stockholm den 9 juni då utsikterna för 2016/2017 kommer att preciseras.

Enligt presentationsmaterialet förväntas dock en förbättrad ebita-marginal även under nästa räkenskapsår med tillväxt inom service samt kostnadsneddragningar. För att få tidig vägledning om hur tillväxten skulle kunna tänkas se ut 2016/2017 kan man gå till de medellånga marknadsprognoserna. På medellång sikt väntas Elektas marknad växa med 3 till 5 procent årligen.

Inför dagens rapport låg analytikernas förväntningar också på en tillväxt på strax över 4 procent för omsättningen 2016/2017. Det återstår nu att se hur analytikerna kommer att göra med estimaten för nästa år. Men givet det pågående förändringsprogrammet som Elekta för närvarande driver igenom med en väntad negativ engångseffekt på försäljningen med omkring 500 miljoner kronor under det första halvåret 2016/2017 vore det knappast förvånande om estimaten kommer att sänkas.

Allt är däremot inte så nattsvart som kursraset i aktien kan ge sken av. Under dagen tappade Elekta ungefär en sjättedel av sitt börsvärde.

Elektas MRI-styrda strålbehandlingssystem Atlantic. Källa: Elekta

Elektas MRI-styrda strålbehandlingssystem Atlantic. Foto: Elekta

Ett stort hopp för Elekta står till medicinteknikbolagets kommande MRI-styrda strålbehandlingssystem Atlantic. Lanseringen, efter sedvanliga godkännanden, är beräknat till 2017. Därefter siktar bolaget på att sälja 75 system av Atlantic fram till och med 2019 till ett förväntat marknadspris i intervallet 8 till 10 miljoner dollar. Det skulle ge Elekta möjligheter till order värda 700 miljoner dollar.

Elektas huvudkonkurrent Varian Medical Systems har ännu inte visat några tecken på att de skulle vara på väg att följa efter med ett eget system för MRI-styrd strålbehandling. I stället har deras satsningar på senare tid främst fokuserat kring protonterapi.

Det finns däremot en konkurrent i form av det amerikanska bolaget Viewray som marknadsför en tidigare generation av ett MRI-styrt strålbehandlingssystem. Elektas system Atlantic som handlar om den andra generationens system ligger dock före i utvecklingen.

På den positiva sidan utökades Elektas förändringsprogram som först annonserades i juni 2015. De årliga kostnadsbesparingarna i programmet väntas nu uppgå till 700 miljoner kronor gentemot tidigare 450 miljoner kronor med full effekt från 2017/2018.

På lång sikt väntas dessutom marknadstillväxten öka igen och ligga i ett intervall mellan 6 till 7 procent per år. När det kommer att inträffa är dock inget som Elekta har preciserat närmare.

Magnus Bernet
SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s