Indikationer på kraftigt stigande USA-lager pressar priserna

Oljerigg Transocean Arctic. Foto: Wikimedia Commons/Marcusroos

Oljerigg Transocean Arctic. Foto: Wikimedia Commons/Marcusroos

Oljepriserna har rekylerat ned på onsdagen, efter att ha klättrat till de högsta nivåerna på två månader under tisdagen. Bidragande till prispressen i dag var indikationer om kraftigt
stigande lager i USA.

Enligt branschorganisationen API ökade USA:s råoljelager med hela 9,9 miljoner fat under förra veckan. Bensinlagren uppges samtidigt ha minskat med 2,2 miljoner fat och lagren av  destillerad olja bedöms ha stigit med 2,7 miljoner fat.

Analytikerna förväntar att de officiella lagren av råolja visar en uppgång på 2,6 miljoner fat avseende förra veckan, att bensinlagren minskat 1,5 miljoner fat och att lagren av destillerad olja sjunkit med 1,3 miljoner fat. Raffinaderierna bedöms ha gått på 87,0 procents
kapacitetsutnyttjande, jämfört med 87,3 procent föregående vecka, enligt Dow Jones Newswires enkät.

Under gårdagen fick priserna stöd av uttalanden från Rysslands energiminister Alexander Novak att han arbetar med att försöka stabilisera oljemarknaden och att mer än 15 länder är redo att frysa oljeproduktionen.

En ”kritisk massa” av oljeproducerande länder uppges ha kommit överens om produktionsfrysningen och länderna som preliminärt har kommit överens producerar 73 procent av världens olja, enligt Novak.

Även om inte Iran ansluter sig till ett avtal avseende produktionsfrysning finns det numera tillräckligt många producenter som har kommit överens, enligt energiministern som poängterade att det inte handlar om förslag till produktionsneddragningar.

Novak uppgav vidare att frågan gällande övervakning av produktionsfrysningsavtalet återstår. Målet är att stabilisera priset kring cirka 50-60 dollar per fat, då högre priser än det skulle skapa
för mycket utbud.

Nigerias oljeminister uppgav under måndagen att sannolikheten för en framgångsrik frysning av produktionen vid januari månads nivåer är ”väldigt hög”.

Ecuadors president Rafael Correa har sagt att hans land, Colombia och Mexiko tillhör de länder som överväger att ansluta till det kommande mötet bland oljeproducenter i mitten av mars.

Företrädare för oljeproducenter kring den Persiska Gulfen har uppgett att majoriteten av Opec-medlemmarna förväntas frysa sin produktion, med undantag för Iran och Irak.

Commerzbank uppger även att en representant för IEA uppgett att oljepriserna bedöms ha bottnat ut och att de bör stiga måttligt under loppet av året. I månadsrapporten för februari såg IEA prisuppgången sedan slutet av januari med stor skepsis och att riskerna för priserna på kort sikt har ökat, med tanke på det fortsatta överutbudet.

I eftermiddag vid 14.15 väntas USA-statistik över sysselsättning från ADP, vilket kan ge en indikation inför den officiella sysselsättningsstatistiken på fredag. Oljelagerstatistiken från EIA
presenteras vid 16.30. I kväll presenterar därefter Federal Reserve den regionala konjunkturrapporten Beige Book.

oljan 2 mars

Prisutveckling intradag för brentolja och WTI-olja avser terminskontrakt front month. Bild: SIX Edge

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s