Euroförstärkning på upplyftande detaljhandelsdata

euro
Euron stärktes något efter att euroområdets detaljhandelssiffror för januari presenteras. Omsättningen steg med 2,0 procent i årstakt, mot väntade +1,3 procent, och föregående månads utfall reviderades dessutom upp 0,7 procentenheter. Utfallet gav emellertid inget större gensvar i växelkursen.

”Valutaparet trampar vatten fram till ECB-mötet nästa vecka då marknaden försöker få guidning från Mario Draghi och direktionen”, skriver BK Asset Manegement i en kommentar.

I övrigt på valutamarknaden har kronan återigen fallit tillbaka något efter att först ha repat sig efter en temporär depreciering som kom efter morgonens oväntat svaga inköpschefsindex från
tjänstesektorn.

Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn sjönk till 55,8 i februari, jämfört med oreviderade 59,3 i januari, enligt Swedbanks och Silfs sammanställning. Enligt SIX News analytikerenkät förväntades 57,8. Intervallet i förväntningarna sträckte sig mellan 57,0 och 58,5
med en median på 58,0.

Delindex för orderingång minskade från 63,2 i januari till 56,7 i februari, vilket bidrog negativt med 2,3 indexenheter till tjänste-PMI. Samtidigt föll index för orderstockarna med 4,2 enheter
till 50,1 för februari.

På obligationsmarknaden har de svenska räntorna i linje med de tyska fallit tillbaka till oförändrade nivåer efter att ha inlett torsdagen ett par punkter uppåt.

Definitivt inköpschefsindex för tjänstesektorn i EMU sjönk till 53,3 i februari jämfört med 53,6 under månaden innan. Det preliminära utfallet för februari och tillika marknadens  förväntningar uppgick till 53,0.

”Det slutliga utfallet för inköpschefsindex kom in något högre än det preliminära utfallet, men indikerade samtidigt en avtagande tillväxttakt för andra månaden i rad till den långsammaste på drygt ett år”, kommenterade Chris Williamson, chefsekonom vid Markit.

Storbritanniens dito inkom en bra bit under förväntan vid 52,7. Det kan jämföras med januaris 55,6 och väntade 55,0. Inbromsningen tyder enligt Williamson på en BNP-tillväxt på blygsamma +0,3 procent under årets första kvartal.

Under morgonen har det även kommit motsvarande index för Kina, Japan och Indien som samtliga visade försvagningar mot månaden innan. Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 51,2 i februari jämfört med 52,4 närmast föregående månad.

”Sammantaget har tjänstesektorn utvecklats bättre än tillverkningsindustrin, vilket återspeglar fortsatt förbättring i den ekonomiska strukturen. Samtidigt som åtgärder införs för att stabilisera den ekonomiska tillväxten, behöver regeringen driva reformer på utbudssidan inom tjänstesektorn för att frigöra potentialen”, kommenterade He Fan, chefsekonom vid Caixin Insight Group.

Enligt källor till Reuters planerar Kina att öka penningmängden med cirka 13 procent under 2016 samtidigt som inflationsmålet förväntas komma att hamna omkring tre procent. Ledare i Kina har redan talat om strukturella reformer på utbudssidan för att hantera överkapacitet
inom industrin och förväntas framöver använda sig mer av finanspolitiska stimulanser för att undvika en hårdlandning i ekonomin, enligt källorna.

Japans inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 51,2 i februari från 52,4 föregående månad, vilket var den svagaste nivån på sju månader. Bank of Japans vice ordförande Hiroshi Nakaso uttalade under morgonen att Japan behöver såväl aggressiva penningpolitiska
lättnader som strukturella reformer från regeringen.

Konjunkturrapporten Beige Book under onsdagskvällen visade att den ekonomiska aktiviteten har fortsatt att expandera i de flesta distrikt.

Rapporten ”visade en betydligt förbättrad ton avseende takten för den ekonomiska aktiviteten hittills i det nuvarande kvartalet, relativt rapporten i januari”, kommenterade Barclays Capital. De flesta distrikten rapporterade en pågående ökning av den ekonomiska
aktiviteten.

Under eftermiddagen väntas USA-statistik över varsel om uppsägning, nya arbetssökande, reviderad produktivitet, inköpschefsindex för tjänstesektorn, konsumentförtroende och industriorder.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s