Bolaget som tappat 78 procent av sitt börsvärde på fem år

kdev

Karolinska Developments aktie har backat 81 procent sedan börsnoteringen 2011. (Bild: SIX Edge)

Karolinska Development stoppar forskningen i ett av bolagets portföljbolag och skriver ned portföljens verkliga värde med 78 miljoner kronor. Nedskrivningen är bara en i raden av de värdejusteringar som bolaget gjort sedan börsnoteringen, men efter att bolaget ändrat redovisningsprincipen i andra kvartalet 2015 är det svårt att sammanställa.

Klart är dock att Karolinska Developments börsvärde har minskat från 1,7 miljarder kronor till runt 381 miljoner kronor sedan börsnoteringen 2011, en nedgång på 78 procent.

Karolinska Development meddelade på fredagen att portföljbolaget Akinion stoppar vidare utveckling av sin produktkandidat AKN-028 av säkerhetsskäl efter att ett fåtal patienter har fått svår levertoxicitet. AKN-028 utvecklades mot akut myeloisk leukemi i en fas I/II klinisk studie som skulle innefatta 55 patienter och resultat var väntade i augusti 2016, enligt uppgifter på clinicaltrials.gov.

I samband med att forskningen stoppas skriver Karolinska Development ned värdet på sin portfölj med 78 miljoner kronor.

”De 78 miljoner kronorna motsvarar hela Karolinska Devolopments innehav i Akinion”, säger Mark Swallow vid Citigatedr med ansvar för Karolinska Developments PR-funktion i en kommentar till SIX News.

Karolinska Development noterades på Stockholmsbörsen i mitten av april 2011 till en aktiekurs om 40 kronor per aktie. Värderingen låg efter nyemissionen i samband med noteringen på knappt 1,7 miljarder kronor.

Under årens lopp fram till i dag har Karolinska Development skrivit ned stora värden knutna till ett flertal olika bolag. Jämförelser mellan åren försvåras dock av förändrade redovisningsprinciper. Under det andra kvartalet 2015 förändrade bolaget sin strategi och värderingen av bolagen i tidig fas justerades. Det medförde då en negativ värdeförändring om 368 miljoner kronor.

Totalt påverkades resultatet av förändringarna i verkligt värde negativt med 977 miljoner kronor 2015, vilket då innefattar ovanstående förändring för värdering i bolagen i tidig fas. Andra större nedskrivningar som ingår är också 124 miljoner kronor i Pharmanest, 120 miljoner kronor i Pergamum och 89 miljoner kronor hänförligt till Athera Biotechnologies.

Några andra större nedskrivningar under tidigare år innefattar Pergamum om 107 miljoner kronor 2012 samt Avaris om 54 miljoner kronor och Imed på 45 miljoner kronor under 2011.

Det verkliga värdet i portföljen minskade med 131 miljoner under det fjärde kvartalet och uppgick till 592 miljoner kronor per den 31 december 2015. Verkligt nettovärde i portföljen minskade med 83 miljoner under fjärde kvartalet och var vid årets slut 268 miljoner. Och då tillkommer fredagens nedskrivning.

Efter dagens nedgång på 8 procent uppgår Karolinska Developments börsvärde till 387 miljoner kronor. Vid en aktiekurs på 7,45 kronor har aktien sedan börsnoteringen tappat drygt 81 procent av sitt värde.

Magnus Bernet, Anna Sundström
red@six.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s