Brentoljepriset stiger till högsta nivån sedan december

Brentoljan stiger till högsta nivån sedan december

Råoljepriset stiger till en nivå som senast sågs i december 2015. Prisutveckling för råolja, Brentoljan (ovan) och WTI-oljan (under), hittills i år. Bild: SIX Edge

Oljepriserna har fortsatt att klättra uppåt under måndagen och Brentoljepriset noterade den högsta nivån sedan december. De spekulativa positionerna i  oljekontrakt har ökat och det har bekräftats att stora oljeproducerande länder kommer att ha ett möte i slutet av mars.

Enligt CFTC:s statistik ökade den spekulativa långa positionen i WTI-oljekontrakt med 22.000 till 124.400 kontrakt under veckan till och med 1 mars. Därmed har den långa nettopositionen dubblats på en vecka.

”Det är tydligt att mer och mer spekulativa finansiella investerare hoppar på tåget och därigenom förstärker den uppåtriktade trenden”, skriver Commerzbank på måndagen.

På måndagen sade energiministern för Förenade Arabemiraten, Mohammed al-Mazrouei, att det finns bevis varje dag för att utbudsöverskottet på oljemarknaden minskar. Därför är han optimistisk till att marknaden kommer att se en korrigering före årsskiftet.

De flesta producenter utanför Opec uppges förlora på sina oljetillgångar och det är goda nyheter när det gäller att balansera marknaden. Det handlar bara om att vara tålmodig, enligt ministern.

En majoritet av oljeproducenterna är övertygade om att inte öka produktionen, enligt energiministern.

”Jag tror att de nuvarande priserna tvingar alla att frysa (produktionen). Det händer precis nu. Det är inte vettigt för någon att öka produktionen med de nuvarande priserna”, sade ministern.

Rysslands energiminister Alexander Novak har bekräftat att flera stora oljeproducenter ska ha ett möte mellan 20 mars till 1 april i syfte att diskutera en frysning av oljeproduktionen.

På fredagen fick priserna stöd av stark amerikansk sysselsättningsstatistik, stigande börser och en fortsatt nedgång för antalet borriggar i USA. Enligt den senaste statistiken från Baker Hughes minskade borriggarna med 8 stycken till 392 förra veckan.

Enligt Irans ekonomiminister förväntas landets råoljeförsäljning nå två miljoner fat om dagen ”snart”. Enligt Petro-Logistics uppgick Irans export i februari till cirka 1,4 miljoner fat per dag, vilket
innebar en uppgång med 350.000 fat per dag från den genomsnittliga nivån under 2015. Sanktionerna mot landet hävdes i januari.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s