Analytiker räknar med mer lättnader från ECB på torsdag

Källa: ECB

ECB:s ordförande Mario Draghi väntas meddela ytterligare lättnader vid veckans möte (Foto: ECB).

Nästan tre fjärdedelar av analytikerna och ekonomerna i Bloombergs enkät förväntar att Europeiska centralbanken kommer att expandera de månatliga obligationsköpen samtidigt som alla förutom en bedömare räknar med att inlåningsräntan sänks ytterligare vid det kommande mötet på torsdag denna vecka.

Bland de som räknar med utökade obligationsköp från ECB är medianprognosen en ökning till 75 miljarder euro per månad, från den nuvarande takten på 60 miljarder. Enligt ECB:s löfte att köpa obligationer åtminstone till mars 2017 skulle det innebära att nästan 200 miljarder euro ytterligare läggs till programmet.

”Först och främst aviserade ECB ytterligare åtgärder i penningpolitiken vid sitt januarimöte. Sedan dess har aktiviteten i EMU fortsatt att öka men marschfarten ser, som vi hade väntat, ut att ha avtagit. Ännu viktigare är att konsumentpriserna återigen faller samtidigt som kärninflationen avtar. ECB kommer därför förmodligen vara tvungna att justera ned prognoserna för både tillväxt och (särskilt) inflation.” Det skriver DNB Bank inför beskedet.

Det anses vara svårt att genomföra dessa prognossänkningar utan att därefter göra mer med penningpolitiken. ECB önskar också att överleverera, det vill säga överraska med mer åtgärder än vad marknaden prisat in, fortsätter DNB Bank.

”Vi har inget tvivel om att ECB:s makroekonomiska prognoser för mars kommer att utlösa ytterligare lättnader i penningpolitiken”, skriver SEB. Banken bedömer att prognoserna kommer att indikera nya risker på nedsidan för prisstabiliteten på medellång sikt.

”Ytterligare en sänkning av inlåningsräntan och en ökning av de månatliga köpvolymerna är de mest sannolika svaren mot de mer dämpade inflationsutsikterna”, kommenterar SEB.

Över en tredjedel av de svarande räknar med att ECB:s ordförande Mario Draghi även kommer att annonsera en förlängning av programmet, där de flesta av dessa räknar med att det kommer att fortsätta åtminstone till det fjärde kvartalet nästa år.

Endast 30 procent av de svarande förväntar att ECB breddar obligationsköpsprogrammet till företagsobligationer.

Samtidigt räknar flera med att det kan bli svårt för ECB att implementera det nuvarande obligationsköpsprogrammet utan att ändra villkoren. Borttagandet av inlåningsräntan som ett räntegolv för möjliga obligationsköp skulle öka möjligheten att köpa tyska obligationer betydligt. Ordförande Mario Draghi har samtidigt kommenterat att diskussionen om det finns tillräckligt med obligationer nästan är roande.

”Det faktum att Draghi har varit så avslappnad kring bristen på obligationer antyder väldigt mycket att ECB är redo att göra ytterligare förändringar av villkoren i programmet som behövs för att säkerställa att det finns tillräckligt med obligationer att köpa”, skriver Nordea inför beskedet.

Inlåningsräntan kommer sannolikt att sänkas med 10 punkter till -0,40 procent, enligt enkäten. Det är i linje med marknadens prissättning. Vidare räknar två tredjedelar av de tillfrågade med att ECB kommer att införa en differentierad inlåningsränta, eller liknande system, i syfte att minska resultatpress på bankerna som hotar att hämma utlåningen.

”Vårt huvudscenario är att ECB kommer att sänka inlåningsräntan med tio punkter. Dessutom kommer en differentierad inlåningsränta tillåta att ECB gör en liten sänkning snarare än en stor. Vi tror att kvantitativa lättnader kommer att bli den viktigaste punkten, med en utökning med 10 miljarder euro per månad och en förlängning med ytterligare sex månader”, skriver Bank of America Merrill Lynch i en kommentar.

”Vi räknar med att ECB kommer att utöka och förlänga sitt QE-program samt sänka inlåningsräntan med 20 punkter via ett införande av en differentierad inlåningsränta”, skriver Swedbank inför beskeden.

Inflationstendensen i EMU har inte stigit som önskvärt och preliminär KPI för februari visade en årstakt på -0,2 procent, vilket kan jämföras med +0,3 procent i januari. Kärn-KPI sjönk samtidigt till +0,7 procent, jämfört med +1,0 månaden innan. Båda utfallen var två tiondels procentenheter lägre än väntat.

I samband med presskonferensen på torsdag kommer ECB att presentera nya prognoser över BNP-tillväxten och inflationen, vilka kommer att ligga till grund för de penningpolitiska besluten.

Räntebeskedet presenteras klockan 13.45 i eftermiddag. Ytterligare penningpolitiska beslut, prognoser och indikationer kommer därefter att presenteras av ordförande Mario Draghi vid presskonferensen klockan 14.30.

Erik Palmung
Erik.palmung@six-group.se
SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s