Råvarorna styrde börsutvecklingen

Stockholmsbörsen föll tillbaka på tisdagen med ett dämpat risksentiment i väntan på torsdagens penningpolitiska besked från Eurozonens centralbank ECB, där sänkt inlåningsränta och ökade obligationsköp nu ligger i konsensusförväntningarna.

Sämst gick SIX Råvaror och SIX IT. Förklaringen till det senare fanns i Fingerprint Cards som tappade rejält.

SIX Generalindex var vid stängning 0,7 procent lägre vid 464 medan OMXS30 föll 0,5 procent till 1.391. Omsättningen uppgick till 14,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Fingerprint Cards föll 7,3 procent till 452,50 kronor som klart mest handlade aktie. En stor del av koncernens försäljning går till Kina. Andra Kina-exponerade bolag som föll mycket var Autoliv, -2,9 procent, och Hexagon -1,4 procent.

Bland råvarurelaterade aktier sjönk Lundin Petroleum 2,2 procent, SSAB 5,1 procent och Boliden 6,1 procent. Både basmetaller och olja hade en nedåtriktad prisutveckling på tisdagen.

Senaste handelsdygnets makroflöde innefattade Kinas handelsstatistik, där handelsbalansöverskottet för februari månad var klart sämre än väntat. Landets export sjönk med 25,4 procent i årstakt mätt i dollar, vilket kan jämföras med förra månadens nedgång på 11,2 procent och en förväntad nedgång på 15,0 procent i dollar.

Många bedömare menar dock att utfallet inte var så svagt som det verkar vid första anblick, bland annat till följd av att det kinesiska nyåret inträffade under perioden samt att fjolårets jämförelsesiffra var historiskt stark.

”Man bör vara väldigt försiktig när man ser till en månads exporttillväxt mätt i årstakt. Och sett till trenden i nivåerna är bilden mycket bättre än vid första anblick”, sammanfattade Danske Banks ekonomer.

SEB Equity Research höjde flera bankkollegors aktier. Swedbank drogs upp till köp från sälj och den aktien ökade 0,9 procent.

SEB drog vidare upp Handelsbanken till köp från sälj. Aktien gick fram 1,5 procent.

Teleoperatörerna gick också emot den svaga börstendensen. Tele2 adderade 0,8 procent och TeliaSonera 1,2 procent.

Flygbolaget SAS säsongsmässigt svaga första kvartal inkom resultatmässigt bättre än vad analytikerna i SIX News/Inquiry Financials enkät hade väntat sig, från ebitdar-nivån och nedåt.

”SAS håller sig i stort sett på banan under det första kvartalet. Jag väntar mig en resultatförbättring om 600-700 miljoner kronor på helårsbasis. SAS har tagit ett stort steg i den riktningen, men ändå är utvecklingen inte lika stark som jag hoppats”, kommenterade Sydbank-analytikern Jacob Pedersen för Ritzau. Aktien tappade 2,1 procent till 23,70 kronor.

Castellum var i fokus efter att ha handelsstoppats sent på måndagseftermiddagen i samband med medieuppgifter om att man var nära ett förvärv av AP-fondägda branschkollegan Norrporten.

Fastighetsbolaget bekräftade på tisdagsmorgonen att Norrporten-ryktet stämmer men att man ännu bara är i ”utvärderingsfas” gällande en eventuell affär. Castellum var ned 3,0 procent.

Sectras delår innehöll resultattapp men också en orderingång som var högre än omsättningen. Remium sänkte sin rekommendation för IT- och medicinteknikföretaget till behåll från köp efter rapporten. Aktien tappade 1,0 procent.

Hansa Medicals storägare Farstorps Gård har sålt huvuddelen av sitt innehav samtidigt som hedgefonden Gladiator därefter har flaggat upp för 7,7 procent av kapital och röster. Hansas aktie sjönk 2,1 procent.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s