SAS nöjda med kvartalet men guidar för lägre resultattillväxt framöver

SAS gladdes åt att man förbättrade resultatet i det första kvartalet, den säsongsmässigt svagaste perioden. Väsentligt lägre bränslepriser ledde resultatutvecklingen men man såg också effekt från besparingsprogrammet och fin respons från huvudmålgruppen.

SAS-Rickard-Gustafson

Rickard Gustafson, vd SAS. Fotograf: Peter Knutson. Bild: Sasgroup.net

”Resultatet byggs upp utav att vi fått bra respons av vår huvudmålgrupp, de frekventa resenärerna, där vi har mer än 200.000 fler passagerare ombord och de är också mer nöjda med oss än vad de tidigare varit. Vi har även flyttat fram våra positioner i sparprogrammet. Men vi måste konstatera att vi i det här kvartalet är hjälpta av ett lägre bränslepris. Det är det som gör att resultatet skjuter iväg något, kanske mer än väntat”, kommenterade vd Rickard Gustafsson till SIX News efter rapporten.

Resultatet före skatt ökade med 527 miljoner kronor jämfört med i fjol och kom in vid -309 miljoner kronor, när analytikerna väntat -561 miljoner enligt SIX News/Inquiry Financials enkät.

Men att döma av bolagets utsikter i rapporten verkar det inte som att man kan vänta sig att resultatutvecklingen fortsätter på samma linje under resten av året. Nedgången i bränslepriserna väntas avta och flygbolaget målade upp en bild av hårdare konkurrens framöver.

Som tidigare nämnt gynnades SAS under första kvartalet av vad som omnämndes som ”väsentligt lägre bränslepriser”. I rapporten guidade dock bolaget för att kostnadsminskningarna för flygbränsle inte kommer att ske i samma takt under resterande del av året, utan de kommer att ”avta successivt”.

Därtill förväntar man sig en ökad kapacitetstillväxt på marknaden, vilket späder på konkurrensen och sätter press på priserna.

”Kombinationen förväntas medföra att resultatutvecklingen under resten av räkenskapsåret jämfört med föregående år blir lägre än under det första kvartalet”, skrev SAS i rapporten.

Vd Gustafson verkade också väl medveten om att man kommer behöva dra upp takten i besparingarna om man ska nå sin ambition om 1,0 miljard i resultateffekter för 2015/2016. Åtgärdsprogrammet genererade en resultateffekt om 155 miljoner kronor under första kvartalet, och SAS står fast vid att nå totala effekter om 1,0 miljard för helåret.

”Vi kommer att behöva springa ganska fort under de kommande nio månaderna för att nå upp till en miljard. Men vi tror på det och ambitionen ligger fast. Vi har mängder av olika aktiviteter och planer på gång runt om i verksamheten”, kommenterade han för SIX och sade att man inte ger prognoser om specifika resultateffekter per kvartal.

Även Sydbanks analytiker Johan Pedersen påpekade i en intervju med danska Ritzau Finans att SAS behöver öka takten i besparingsåtgärderna. Han påpekade också att besparingsåtgärderna blir allt viktigare i takt med att SAS guidat för att kostnadsminskningarna för flygbränslet väntas avta.

Louise Thorslund
louise.thorslund@six-group.se
SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s