Aktiespargrupp hotar Mylan med rättsåtgärder i Meda-bud

Den nederländska motsvarigheten till Aktiespararna, VEB, fortsätter att ifrågasätta Mylans bud på Meda. I ett brev som offentliggjordes på fredagen skriver VEB att de fortsatt frågar sig om inte Mylan bör ta upp frågan om Medaköpet på en bolagsstämma för aktieägarna. Och nu hotar dessutom aktiespargruppen Mylan med rättsliga åtgärder.

VEB klargör för SIX News att dess mål är att Mylan-ägarna ska få chansen att rösta i Meda-frågan, men att VEB inte har någon åsikt om själva budet. Går tvisten vidare till rättsliga processer kan besked komma inom två månader.

VEB konstaterade i början av mars att ägarna enligt nederländsk lag har rätt att via en stämma göra sin röst hörd i frågor som substantiellt påverkar bolaget.

”Vårt mål är att en bolagsstämma hålls, eller åtminstone planerar att hållas, för att godkänna förvärvet. VEB ser detta som en principfråga och att logiken bakom transaktionen är en fråga för aktieägarna”, uppger VEB-ordföranden Paul Koster genom en skriftlig kommentar till SIX.

VEB har hotat Mylan med rättsliga åtgärder och Paul Koster påpekar för SIX att det finns två vägar VEB kan ta för att driva tvisten vidare. Antingen kan VEB driva frågan via företagsenheten vid Amsterdams domstol eller så kan man ta processen till den nederländska motsvarigheten till tingsrätten.

”Båda vägarna kan leda till beslut inom två månader, förmodligen tidigare”, kommenterar han här.

Koster förtydligar också att VEB representerar investerare generellt och att de driver frågan för att skydda aktieägares intressen. Koster vill däremot inte kommentera kring inblandade intressenters innehav.

Mylan å sin sida anser inte att de behöver genomföra en omröstning vid förvärvet då de inte bedömer att deras verksamhet förändras substantiellt genom affären. Dessutom undrar Mylan vem den nederländska VEB egentligen representerar i ärendet.

Efter att kommentaren från VEB publicerats på fredagen blev det känt att Mylan lämnat en inlaga till  amerikanska finansinspektionen SEC i vilken man påstår att VEB ska ha meddelat Mylan om att VEB inte lyckats skramla ihop tillräckligt med stöd bland Mylans aktieägare för att få till en stämmoomröstning om Meda-budet.

”Mylan har träffat och talat med en majoritet av de största ägarna och Mylan är mycket nöjt med det starka stöd som de har uttryckt”, skriver Mylan vidare.

Här hittar du VEB-brevet

Läs också:

Nederländska aktiespararna ser oklarheter i Mylans bud på Meda
Meda-budet faller med Mylans börsras, nu värt 160 kronor aktien

SIX News
red@six-group.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s