Panel diskuterade M&A-utsikterna i Norden

Merger2

Under en paneldiskussion lyfte deltagarna fram fintech- och konsumentbaserade bolag som särskilt attraktiva ur förvärv- och samgåendesynpunkt.

Under Mergermarkets Nordic M&A and Private Equity Forum 2016 på torsdagen behandlades flera ämnen på temat M&A, på svenska samgående och förvärv .

En av paneldiskussionerna på förmiddagen hade titeln ”Dealmakers outlook” där det bland annat talades om utsikterna för affärsaktiviteten i Norden i år.

 

Joacim Sjöberg, svensk corporate finance-chef på Swedbank, konstaterade att den låga kostnaden på kapital fortsatt kommer att vara en av de viktigaste aspekterna att titta på när man bevakar M&A-marknaden. Han trodde däremot inte på någon förvärvsaktivitet drivet av att bolag vill öka sin produktion då kapacitetsutnyttjandet i den svenska industrin är fortsatt lågt. Sett till enskilda länder spådde Sjöberg att Sverige kommer fortsätta vara lokomotivet i den nordiska M&A-aktiviteten de kommande tolv månaderna. Går man till Norge kan den krisande oljesektorn skapa M&A-aktivitet inom vissa sektorer, spådde Sjöberg.

Sektormässigt väntar sig Sjöberg att fintech (finansteknik) kommer att attrahera intresse, båda från bolagssidan och private equity-sidan. Konsumentdrivna bolag (consumer goods) spås också vara fortsatt attraktiva, enligt Sjöberg.

Stephan Révay, partner på revisorjätten PWC, påpekade att PE-firmor som Nordic Capital och EQT, ansåg att utbudet på de nordiska marknaderna var ganska dåligt och att de ofta får gå utanför regionen för att hitta ”hyggliga tillgångar”. Vad gäller intressen i svenska bolag från utländskt håll spådde Révay att Kina kommer att få upp ögonen mer och mer för miljörelaterade bolag i den nordiska cleantech-sektorn.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s