Rättssäker hantering av investmentbanken Carnegie?

Finanspolitiska rådets seminarium om ekonomiska kriser. Foto: SIX News

Finanspolitiska rådets seminarium på Grand Hotel om ekonomiska kriser. Foto: SIX News

Under hösten 2008, när allvarlig finanskris bröt ut efter den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers konkurs, rådde det världen över ett stort fokus på att rädda den finansiella
stabiliteten.

Samtidigt behandlades ett tillsynsärende om investmentbanken Carnegie där Finansinspektionen landade i att dra in bankens tillstånd, snarare än att exempelvis bötfälla banken och kräva förbättringar. Riksgälden hade skickat ett budskap till FI att Riksgälden var beredda att förstatliga Carnegie om banken skulle förlora sitt tillstånd.

Hur ska man se på rättssäkerheten för Carnegies aktieägare kring den här processen?

”Det har ju varit en rättslig process där Riksgälden har vunnit på alla punkter”, säger Riksgäldens tidigare generaldirektör Bo Lundgren till SIX News.

Kan man lita på att Finansinspektionen i sådant tillsynsärende inte låter sig påverkas av den rådande oron kring den finansiella stabiliteten, utan bara tittar på de parametrar de ska titta på i tillsynsärendet?

”Ja. Om du ser på både Carnegie och vad som har hänt senare med HQ Bank så är det ju samma typ av bedömningar man gör. Jag ser inte att det finns några rättssäkerhetsproblem i det”, svarar Bo Lundgren.

Det finns inte särskilt tydliga kriterier kring de bedömningar myndigheten gör av hur allvarlig en förseelse är?

”Det finns utrymme för Finansinspektionen att kunna göra bedömningar. Exempelvis har vi ju de här fallen med styrelseledamoten Pernilla Ström och en del andra som har fått yrkesförbud och motsvarande. Där tror jag att man måste tänka igenom hur det här ska kunna hanteras på ett vettigt sätt. Nu har hon ju dragit in processen i rättssystemet också. Jag tror att man måste tänka till där. Men när det gäller just hanteringen av Carnegie är jag övertygad om att man gjorde det på ett väldigt tydligt och klart sätt med utgångspunkt från de regler som fanns, och finns”, säger den tidigare Riksgälden-chefen.

”Det som vi gjorde var något som gav aktieägarna i vart fall lika mycket ersättning som de skulle ha fått vid en okontrollerad konkurs, för där hade man ju inte fått ut någonting alls. Och en sådan konkurs hade varit farlig för svensk ekonomi i största allmänhet”, säger Bo Lundgren om Riksgäldens agerande under intervjun i samband med Finanspolitiska rådets konferens om ekonomiska kriser.

Johan Lind
johan.lind@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s