Clas Ohlson slår analytikerförväntningarna

classeO

Klas Balkow presenterar ett resultat som är ‘all-time-high’, trots starka valutavindar.

Clas Ohlson stiger på en dämpad börs efter att ha presenterat starka kvartals- och försäljningssiffror under morgonen. Bolaget fortsätter att påverkas av valutaeffekter även om vd:n Klas Balkow ser en stabilisering i den starka dollarn. Samtidigt är den allt svagare norska kronan fortsatt en utmaning.

I samband med att Clas Ohlson presenterade resultatet för det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår släpptes siffror över februariförsäljningen som steg 3 procent, att jämföra med analytikernas förväntningar som var en uppgång på 2,2 procent. Samtidigt var försäljningstillväxten i lokala valutor upp 8 procent, mot väntade 6,1 procent.

”Trots starka valutavindar levererar vi en försäljning och ett resultat som är ‘all-time high’ för Clas Ohlson historiskt sett”, konstaterade vd Klas Balkow under rapportkonferensen.

Bruttomarginalen var ned 0,5 procentenheter under det tredje kvartalet, tyngd av valutaeffekter under perioden. Valutapressen möttes dock upp av en positiv säljmix och hedgingstrategi, uppgav vd under konferensen och påpekade att marginalen blev bättre än de själva väntat sig.

Vad gäller valutaeffekter, där bolaget påverkats av den allt starkare dollarn och att den norska kronan utvecklas i motsatt riktning, ser Klas Balkow en viss stabilisering.

”Dollarn har stabiliserats på en ny nivå och tittar vi tillbaka på de senaste månaderna har vi i stort sett lindrat den största effekten från dollarn, inte i jämförelse med i fjol utan i jämförelse med ett par månader tillbaka”.

Samtidigt påpekade Balkow att den försvagade norska kronan fortsätter vara en utmaning för bolaget.

Balkow uppgav att Clas Ohlson tar marknadsandelar i Sverige, som förutom är bolagets största marknad också är en stark marknad. Vidare uppgav han att bolaget tar marknadsandelar i den volatila norska marknaden. I Finland har Clas Ohlson både tagit marknadsandelar och stärkt varumärket på en marknad som är svag, enligt Balkow.

Under 2016 kommer Clas Ohlson att göra intåg på den tyska marknaden där de planerar att öppna tre butiker under året. Klas Balkow ser varje marknad som unik, men påpekar att bolaget ändå har dragit lärdomar från intågen i bland annat Storbritannien och Finland.

”Vi går nu in i en stad, Hamburg, med tre butiker och bygger bas där innan vi går vidare”, sade han.

Balkow påpekade att bolaget därefter behöver ett par år innan de kan utvärdera en ny marknad.

”Det tar tid och vi måste ge det tid, även om vi så klart hoppas på en snabb tillväxt. Tyska kunder måste lära känna Clas Ohlson”, sade Balkow.

Clas Ohlson planerar att inviga butiken på Jungfernsteig, Hamburg, i maj. Vidare finns planer på invigning i Altona och Alsertal, Hamburg, under hösten 2016.

En nyhet i sortimentet var att bolaget i februari lanserade 36 mönstertapeter.Sex tapeter är tillgängliga i butik och 30 tapeter lagras på distributionscentret.

”Det är en intressant marknad att gå in i och vi har haft en positiv start”, sade Balkow.

För helåret väntas Clas Ohlson öppna 10 nya butiker, som alltså är i det lägre intervallet i bolagets prognos. För 2016/2017 spår bolaget 10-15 nya butiksöppningar.

Clas Ohlson redovisar ett resultat före skatt på 383 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal, november till januari. Det var 5 procent bättre än förväntningarna som låg vid 365 miljoner, enligt SIX News/Inquiry Financials analytikerenkät.

Rörelseresultatet blev 382 miljoner, väntat var 365 miljoner och 14,7 procent. Nettoresultatet uppgick till 294 miljoner, väntat var 280 miljoner. Omsättningen ökade till 2.481 miljoner, upp med 4,5 procent totalt.

Anna Sundström
anna.sundstrom@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s