Mycket i King-rapporten kan bli verklighet enligt Kristersson (M)

Mycket ur utvärderingsrapporten från Mervyn King och Marvin Goodfriend om Riksbankens penningpolitik kan bli verklighet, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf
Kristersson till SIX News.

Andra delar av rapporten ska åtminstone ingå i den översyn av Riksbankslagen som påbörjas nu i juni, fortsätter han.

”Vi kommer inte att landa i att begränsa Riksbankens självständighet, men mandaten och regelverket kan ju mycket väl förändras”, resonerar Ulf Kristersson.

Vid Affärsvärlden Bank & Finans Outlook 2016 varnade Kristersson för att Riksbankens expansiva penningpolitik bygger upp tillgångspriser som antagligen inte är hållbara på sikt.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson vid Affärsvärlden Bank & Finans Outlook 2016. Foto: SIX News

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson vid Affärsvärlden Bank & Finans Outlook 2016. Foto: SIX News

Kristersson betonade att Riksbanken ska sköta penningpolitiken självständigt och att han har stor respekt för detta upplägg, men han uppgav samtidigt att det är en otroligt ovanlig situation som vi ser just nu. Riksbanken skickar samtidigt signalen att någon annan får hantera konsekvenserna, sade han.

”Jag har väldigt stor respekt för Riksbankens vilja att fatta beslut som når till det mål som de har satt upp”, sade Kristersson men tillade att han undrar hur länge man kan bedriva en sådan expansiv penningpolitik som man nu bedriver.

Vidare bör man diskutera vilka inflationsorsaker som man kan påverka och inte, samt vad som är bra låg inflation respektive dålig låg inflation, anser han.

Riksbanken har åsikter om andra aktörer och därför kan man ha åsikter om Riksbanken också, resonerar den ekonomisk-politiska talespersonen.

”På samma sätt som Riksbanken ju återkommande har rätt starka åsikter om vad politiker borde göra vill jag bara flagga för att på lång sikt innebär det här (den expansiva penningpolitiken) stora risker”, säger Kristersson till SIX.

Den så kallade King-rapporten kommer att diskuteras under våren i bland annat riksdagen.

Trevande bostadspolitiska samtal

De pågående blocköverskridande bostadspolitiska samtalen är trevande och väldigt försiktiga, uppger Ulf Kristersson vidare.

”Det är mer prat vid presskonferenserna efteråt än vad det är prat under själva samtalen”, säger han.

Vad säger det om förutsättningarna att komma överens?

”Det är upp till bevis. Det krävs reformvilja på allvar om vi ska klara av detta. Men vi stänger inga dörrar på något sätt och jag är övertygad om att det vore bra med en rejäl reformagenda på det bostadspolitiska området som sedan Assar Lindbecks dagar har varit ett område som vi inte har lyckats göra reformer på i Sverige”, säger Kristersson.

Regeringen sade att de vill ha en överenskommelse senast till juni. Tror du att ni kommer att komma överens?

”För det första förstår jag inte varför vi ska vänta till juni överhuvudtaget. Vi skulle kunna komma överens omedelbart om ett antal saker. Det är inte vi som tövar. Häromdagen pratade vi om avregleringar. Allt det som regeringen lade fram som diskussionsunderlag var sådant som de skulle få igenom på en vecka om de lade en proposition om det. Det krävs inte ens en överenskommelse – vi är för allt detta”, säger Kristersson.

Ofta krävs det ju en del förberedelsearbete vid lagstiftningsarbete. Vilket tidsperspektiv ska man ha för införandet?

”Om det ska vara motiverat med en överenskommelse ska det bero på att vi har en gemensam syn om att det är bråttom – att det här är viktigt, stort, svårt och att det finns ett skäl att man sluter en gemensam överenskommelse för en mycket lång tid. Men då måste det också innehålla så pass betydande förändringar att det är motiverat. Om det är enkla saker som att bara göra lite lättnader i en och annan detaljplanereglering kan man göra det på en gång. Så jag känner mig osäker på den grundläggande viljan att göra upp”, säger Kristersson
som även pekar på det svåra i att få med sig sju partier på tåget.

Svårt få alla partier att komma överens

”Jag har svårt att se framför mig hur en överenskommelse med både Alliansen och Vänsterpartiet i svåra bostadspolitiska frågor ska se ut eftersom vi i nästan varje fråga vill åt olika håll. Kompromissen blir då att inte gå åt något håll överhuvudtaget”, befarar moderaten som dock tillägger att framtiden får utvisa hur samtalen kommer att landa.

Hur ser du på förutsättningarna att komma överens i skattefrågor?

”Vi har inte ens påbörjat de samtalen än. Jag tror att den skattefråga som är viktigast att diskutera är rörlighetsbegränsningarna i realisationsbeskattningen”, säger Kristersson med adress till systemet kring reavinstskatt och uppskovsregler.

Vad vill du se för förändringar där?

”Jag vet inte exakt hur det ska se ut, men att den nuvarande utformningen begränsar rörligheten på bostadsmarknaden tror jag är alldeles uppenbart. Man får titta på olika varianter och se hur mycket det kostar”, resonerar han.

”Den skatteförändring som regeringen helst vill prata om är ränteavdragen, och där har jag svårt att se på vilket sätt det skulle förändra bostadsbyggandet och rörligheten på bostadsmarknaden. Man kan vilja diskutera ränteavdragen om man vill göra en stor skattereform, men inte för att det förändrar bostadsmarknadens funktionssätt”,
argumenterar Kristersson.

De blocköverskridande samtalen om bostadsmarknaden inleddes den 1
februari och väntas pågå under våren.

Johan Lind
johan.lind@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s