Ratos kan tänka sig mer fastigheter än dagens Serena

Det är inte uteslutet att Ratos återkomst som fastighetsägare via finska Serena kan följas av ytterligare fastighetssatsningar framöver.

Det uppgav Ratos vd Susanna Campbell till SIX News i samband med att investeringsbolaget höll kapitalmarknadsdag i veckan.

Blickar man tillbaka mot Ratos Tornet-framgångar för 10 år sedan skulle det kunna bli en intressant utveckling att följa, både för Ratos-intresserade och för andra aktörer på  den nordiska fastighetsmarknaden.

Serena_15_bild_2_540x340

Ratos tar exponering mot finska handelsfastigheter via Serena, som hyr ut fastigheter till finsk volymhandel. Bild: Ratos

HAR EN TYDLIG PLAN FÖR SERENAS UTVECKLING
Ratos tillträdde i februari i år som 56-procentig huvudägare i Serena Properties, ett nybildat fastighetsbolag med 22 kommersiella volymhandelsfastigheter utspridda över 14 medelstora städer i Finland.

Vad är investeringscaset med att gå in i handelsfastigheter i Finland?

”Det rör sig om en fastighetsportfölj som vi tror att vi ska kunna utveckla. Dels genom traditionell ägarutövning, såsom bra uthyrning och bra kostnadsstruktur, men också genom att sälja av och kanske också köpa till lite fastigheter”, berättar Susanna Campbell.

Till största delen rör det sig om dagligvaru- och lågprishandelskunder, med Kesko och S-gruppen som enskilt största hyresgäster. Total uthyrningsbar yta vid transaktionen var 152.046 kvadratmeter.

Det nettoskuldjusterade företagsvärdet (EV) i Serena-affären sattes till knappt 192 miljoner euro, varav Ratos tillförda eget kapital var cirka 40 miljoner euro. Finska pensions- och försäkringsbolaget Varma ägde tidigare beståndet fullt ut och stannar efter försäljningen till Ratos kvar med 43 procents ägande. Bolaget Redito är utsedda till Serena-beståndets förvaltare, och tar även 1 procents ägande.

Kan ni tänka er att öka upp fastighetsandelen i portföljen ytterligare, om ni skulle hitta fler fastighetspaket som ni gillar?

”Ja, även om vi inte ska gå och bli ett fastighetsbolag så kan vi tänka oss att låta det här bli större än bara dagens Serena. Tittar man på Tornet-affären vi gjorde så var den större än Serena.  Så lite mer skulle vi kunna göra”, svarar Ratos vd.

Tornet var en väldigt kort affär i fastighetssammanhang. Är tanken att Serena ska pågå lite längre?

”Ja, det återstår att se men absolut. Serena sker ju även i ett partnerskap med Varma där vi har en väldigt ambitiös plan som innefattar ett antal saker vi vill åstadkomma.”

BAKGRUND: RATOS LYCKOSAMMA SNABBAFFÄR I FASTIGHETSBOLAGET TORNET

Ratos Tornet-affär genomfördes via ett ägarinhopp under perioden december 2003-februari 2006. Tillsammans med Lehman Brothers försökte Ratos då köpa ut Tornet från börsen men fick bara in dryga 80 procent av aktierna. Enligt en SvD Näringsliv-artikel från tidpunkten runt affären var totalvärderingen av Tornet-fastigheterna cirka 20 miljarder kronor.

Därefter genomdrev Ratos och Lehman en serie lyckosamma fastighetstransaktioner utifrån ett Nya Marknaden-noterat Tornet. För en 40-procentig andel i ägarbolaget med Lehman tillförde Ratos en ursprunglig investering om 670 miljoner. Denna förräntades under den korta innehavstiden till totalt 1.890 miljoner, motsvarande en genomsnittlig årlig avkastning (IRR) om hela +70 procent på Ratos investerade kapital.

Johan Eklund
johan.eklund@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s