Mindre börsnedgång utdelningsjusterat, bank sänke

Capture

Bild: SIX Edge

Stockholmsbörsen noterade endast mindre nedgångar i onsdagens handel om man justerar för de stora utdelningar som avskildes för dagen. Även justerat för SEB:s tunga utdelning tillhörde finanssektorn dock dagens svagare segment efter att nya relativt negativa analyskommentarer kommit ut på marknaden.

SIX Generalindex sågs vid stängning 0,5 procent lägre vid 464 medan OMXS30 var 1,0 procent lägre vid 1.368. Utdelningsjusterade SIX Return Index var ned med mer marginella 0,3 procent.

Omsättningen uppgick till 16,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Aktieanalytiker vid Nordea, -1,3 procent, har utvärderat det senaste kapitalkravsförslaget från Finansinspektionen och nått slutsatsen att det råder betydande risk för utdelningssänkningar bland svenska storbanker.

För både Handelsbanken, -3,5 procent, och Swedbank, -2,3 procent, säger Nordea-analytikerna nu sälj, i det tidigare fallet en upprepad rekommendation och i det senare en sänkning. Även norska ABG Sundal Colliers analytiker har beslutat sig för att sänka Handelsbanken till sälj, från tidigare behåll.

SEB får däremot upprepad behåll-rekommendation från Nordea-håll. SEB handlades i dag exklusive en utdelning på 5,25 kronor per aktie. SEB-aktien föll tillbaka med 6,95 kronor, det vill säga mer än utdelningen.

Efter hökaktiga tongångar från amerikanskt centralbankshåll har dollarn stärkts och de dollardenominerade råvarupriserna tappat mark.

I går uppgav Fed-ledamoten Patrick Harker att vill se lite snabbare räntehöjningar i år, jämfört med de två höjningar som hans Fed-kollegor överlag förespråkar.

Efter att en större amerikansk råoljelagerökning än väntat under förra veckan meddelats sågs Brent-råoljepriset cirka 3 procent lägre.

Bland Stockholmsbörsens större oljebolag sågs Lundin Petroleum ned 0,3 procent, ungefär som SIXRX, medan Africa Oil tappade 1,8 procent.

Framförallt ädel- men även basmetallpriserna var också under press. Här föll gruvbolagen Boliden och Lundin Mining med -1,1 respektive -3,1 procent.

Volvo-aktien steg 0,4 procent då statistik indikerat god lastbilsefterfrågan i Europa. Registreringarna av tunga lastvagnar i regionen steg enligt ACEA med 21,7 procent i februari ställt mot samma månad i fjol.

Stockholmsbörsens två större biometribolag Fingerprint Cards och Precise Biometrics hade en stark dag. De populära tradingaktierna steg 8,1 respektive 4,4 procent, i Fingerprints fall under börsens högsta omsättning för dagen.

Inga konkreta nyheter presenterades från Fingerprint eller Precise för dagen. Däremot cirkulerade äldre analyskommentarer samt en ABI-prognos om 118 procents totalmarknadstillväxt under perioden 2016-2021.

Starkast på Stockholmsbörsen var dock Eniros stamaktie, på +11 procent utan att några bolagsnyheter presenterats. Samma aktie har fortfarande tappat 62 respektive 97 procent under den senaste 12-respektive 24-månadersperioden.

Starkast i läkemedelssektorn var Sobi som lyfte efter en köprekommendation från SEB med riktkursen 150 kronor. Aktien stärktes 5,1 procent till 109,10 kronor.

Hemmafixarkedjan Byggmax steg 4,2 procent. I morse inkom branschdata som pekade på nära 16-procentig försäljningsökning i bygg- och järnhandeln under februari.

Hexagon lyfte 3,9 procent till 313,50 kronor sedan Morgan Stanleys analytiker höjt rekommendationen för aktien till övervikt och riktkursen från 320 till 350 kronor.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s