Viss uppgång i Stockholm inför Yellens tal

börs160329Stockholmsbörsen inledde den nya veckan med en smärre uppgång inför ett tal som Fed-chefen Janet Yellen ska hålla under kvällen. Placerarna letar efter nya ledtrådar om den amerikanska räntepolicyn.

SIX Generalindex var vid stängningen 0,1 procent högre vid 459 och OMXS30 var 0,2 procent högre vid 1.349. Omsättningen uppgick till måttliga 11,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

”Marknaderna repar nytt mod efter påskfirandet. I torsdags ville ingen ta några positioner inför långhelgen”, säger Michael Woischneck vid Lampe Asset Management till Bloomberg.

Teliasonera var oförändrad vid 41,90 kronor. Turkcell, som delägs direkt och indirekt av Telia med 38 procent, tog på sin bolagsstämma beslutet att inte lämna någon utdelning. Teliasonera stödde Turkcells styrelse i förslaget att lämna utdelning och röstade således för med sin direktägda andel om 14 procent. Men Turkcells styrelse och Teliasonera fick alltså inte gehör för förslaget.

Investmentbolaget Kinnevik har investerat drygt en halv miljard kronor i robotrådgivaren Betterment. Med hjälp av algoritmer skapar bolaget sparportföljer som är tänkta att prestera bättre än vanligt fondsparande och billigare än privatrådgivning hos en bank. Kinnevik höjdes 0,8 procent.

Eniro gick upp 1,1 procent efter att valberedningen lagt fram förslag på en helt ny styrelse, då sittande ledamöter avböjt omval. Avgående ordföranden Lars-Johan Jarnheimer berättar för SIX att han nu ska fokusera på sitt ordförandeuppdrag i Ikea och inte ångrar tiden på Eniro. Sina aktier i Eniro behåller Jarnheimer.

Dagens industri skriver i tisdagens utgåva att Hemfosas vd Jens Engwall sålde aktier för miljonbelopp bara drygt en vecka före offentliggörandet av nyemissionen på 1,8 miljarder kronor. Affären kan vara ett brott mot marknadsmissbrukslagen. Aktien backade 1,4 procent.

Börsveckan räknar kallt med att Beijer Ref har utmärkta möjligheter att öka sina vinster under de kommande åren. Rekommendationen är köp. Aktien avancerade 3,8 procent.

Bactiguard, bedömdes av Börsveckan inte som tillräckligt attraktiv för en köprekommendation utan fick nöja sig med rådet avvakta. Aktien ställdes ned 3,9 procent. En annan aktie som hade det motigt var Fagerhult, ned 2,2 procent. Även Fagerhult fick rekommendationen avvakta av Börsveckan.

Servicebolaget Coor förbättrades 4,5 procent efter en köprekommendation från Dagens Industri. Exponeringen mot Norden, låg kapitalbindning och höga utdelningar talar för aktien, enligt tidningen.

Spelutvecklaren Starbreeze tog sig upp 1,7 procent efter att flera insynspersoner ökat på sina innehav i bolaget.

Forskningsbolaget Wnt Research vill ta in 23 miljoner kronor genom en företrädesemission. Emissionen ska finansiera en omläggning av produktionen av läkemedelskandidaten Foxy-5 samt starta fas II-studier med projektet. Aktien rasade 16 procent.

I samma sektor har Biogaia i dag särnoterat dotterbolaget Infant Bacterial Therapeutics, IBT. Avknoppningen hade en svängig handel och inledde vid 170 kronor, men noterades i skrivande stund till kursen 106,75 kronor. Biogaia vek ned 0,2 procent.

Sko- och accessoarbolaget Venue Retail Group rasade ytterligare 23,6 procent till 5,50 kronor. I förra veckan meddelade bolaget en stor nyemission med kraftig utspädning för aktieägarna till kursen 1 krona per aktie.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s