Sundström petas från ordförandeposten i Swedbank

Anders Sundström Foto: SIX News

Anders Sundström möter pressen efter nyheten att valberedningen inte längre föreslår omval av honom som ordförande i Swedbank. Foto: SIX News.

Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström föreslås inte längre till omval vid årsstämman i vår. Det fick Anders Sundström veta i går kväll av valberedningen som beslutat att ändra det tidigare lagda förslaget.

”Det har jag respekt för”, sade Anders Sundström under presskonferensen på onsdagsförmiddagen och fastslog att ”flera månaders mediecirkus nu går mot ett slut”.

Vilka ägare det är som krävt Sundströms avgång vet han inte. ”Jag har frågat valberedningen om vilka det är som har krävt min avgång, men det har inte redovisats för mig”, sade han.

Bakom beslutet står ett bristande stöd från institutionella ägare, som inte varit delaktiga i valberedningens arbete fram till nu. Anders Sundström är kritisk till hur frågan hanterats, framför allt att institutionella ägare uttalat sig i media om att de inte har förtroende för Sundström som ordförande.

”Det är besynnerligt att vissa institutionella ägare, som inte sitter med i valberedningen, är så aktiva i media utan att ta ställning i själva frågan: Om de står bakom valberedningens förslag”,
sade han.

Anders Sundström uppger sig vara stolt över det som styrelsen, ledningen och medarbetarna har genomfört sedan 2009. Detta utfall gör ingen aktieägare besviken, enligt Sundström som menar att Swedbank är en av Europas stabilaste banker och att värdeutvecklingen har varit
fantastisk.

”När jag kom var det en närmast konkursmässig bank som nu har räddats och det utan att det kostat staten en krona”.

Samtidigt är Anders Sundström självkritisk vad gäller agerandet kring tidigare vd:n Michael Wolf.

”Jag borde ha tagit tag i frågan tidigare. Det var uppenbart redan förra året att Michael Wolf gjort sitt”, sade han.

”Det är inte acceptabelt att det inom och utom banken sprids en uppfattning att det är någon annan än vd som styr banken”, säger Sundström om Wolfs ledarskap.

Michael Wolfs aktieaffär, som nu utreds av Finansinspektionen, var enligt Sundström uppenbart olämplig och något som gjorde honom ”mycket besviken”.

Vidare upprepar Sundström sin ställning om att de uppmärksammade fastighetsaffärerna, där bland annat tidigare finanschefen Göran Bronner var inblandad, inte krävde personförändringar. Dock medgav han att fastighetsaffärerna skadat Swedbank.

”Det borde ha funnits regelverk för detta. Swedbank inför nu regelverk så att det inte längre är möjligt för befattningshavare att handla på det sätt som skett.”

Sedan årsskiftet har flera chefsavhopp skett i Swedbank, bland annat vd:n Michael Wolf och finanschefen Göran Bronner. Sundström anser inte att det är bra att alla personskiften nu sker vid ungefär samma punkt.

”Mot kunderna kommer det att fungera bra, men det skapar osäkerhet mot aktiemarknaden”, säger Sundström som framhåller vikten av att styrelsen och ledningen kan möta aktiemarknaden och visa att man kommer att klara de finansiella mål som man har satt upp.

Sundström anser inte att Swedbank har förlorat fart i bytet till den tillförordnade vd:n. Vidare framhåller den avgående ordföranden att finanschef Göran Bronner arbetar kvar under två kvartalsrapporter till, samt att Swedbank redan har utsett vem som ska efterträda honom.

Anders Sundström understryker också att Lars Idermark, som är valberedningens nya förslag till ordförandeposten, är kunnig och lämpad att ta över ordförandeklubban.

”Med Lars Idermark får Swedbank en kunnig och beprövad ordförande. Han har mitt fulla stöd”, sade han.

SIX News
red@six.se

One thought on “Sundström petas från ordförandeposten i Swedbank

  1. Ping: Swedbank skärper regler kring anställdas privata investeringar | Six News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s