Börsglädje efter Janet Yellens duvaktiga tal

Onsdagen den 30 mars - grafStockholmsbörsen steg rejält på onsdagen som en reaktion på amerikanska centralbankschefen Janet Yellens duvaktiga tal på tisdagskvällen. Utvecklingen i Stockholm var något starkare än vad som sågs på Frankfurt- och Londonbörserna.

Yellen fastslog bland annat att global ekonomisk och finansiell osäkerhet ökar riskerna mot USA:s ekonomi, något som därmed motiverar en långsam takt för Feds kommande räntehöjningar. Uttalandena stod i bjärt kontrast till de hökaktiga tongångar som hörts från andra chefer inom Federal Reserve under de senaste veckorna.

SIX Generalindex vad vid stängningen 2,0 procent högre vid 468 och OMXS30 var 2,1 procent högre vid 1.377. Omsättningen uppgick till 13,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Särskilt starka sektorer på Stockholmsbörsen var i dag konjunkturkänsliga sektorer såsom råvaror och verkstad. Banker och hälsovård sladdade däremot efter en aning i börsrallyt.

I banksektorn planerar nu (S)-(MP)-regeringen tillsammans med (V) för skattehöjningar på 1,4 miljarder kronor. Partitrion anser att sektorn är underbeskattad och syftet med att öka dess skattebelastning är att öka offentliga välfärdsutgifter. Förslaget kommer att ingå i höstbudgeten.

Swedbanks kritiserade styrelseordförande Anders Sundström får inte förnyat förtroende när bankens valberedning ändrar sitt förslag till att vice ordföranden Lars Idermark ska väljas till ny styrelseordförande vid stämman. Sundström uppges inte ha tillräckligt stort ägarstöd. Swedbank-aktien orkade inte matcha index efter beskeden utan var upp 0,8 procent.

Vidare kom en bolagsspecifik nyhet från SEB som meddelat en goodwillnedskrivning om 5,3 miljarder kronor plus en engångskostnad på 0,6 miljarder kronor i det första kvartalet. Banken hänvisar posterna till årsskiftets organisationsförändringar. Aktien var upp 1,0 procent.

Bland de övriga svenska storbankerna var även Handelsbanken svagare än index på +0,8 procent medan branschjätten Nordea steg med 1,4 procent.

I svenska byggsektorn varslar Byggnads om strejk för drygt 2.600 medlemmar vid 60 företag från den 12 april. På arbetsgivarsidan kallar Sveriges Byggindustrier varslet för ”oansvarigt”. Byggarbetsplatser för bland annat JM, NCC, Peab och Skanska riskerar att drabbas av strejken men aktierna i fråga har dock förblivit starka med uppgångar om 1,0-3,3 procent.

Fingerprint Cards slutade upp 0,7 procent efter att tidigare under dagen noterat nedgångar. Enligt branschbevakaren Digitimes källor sänker det Stockholmsnoterade biometribolaget nu sina priser för att kunna försvara sina marknadsandelar mot konkurrensen.

Starkast på Stockholmsbörsen var Oasmia, vars aktie steg nära 11 procent sedan läkemedelsbolaget meddelat att man tagit in sin första patient i fas I-studien för läkemedelskandidaten Docecal.

Kvar i sektorn var även Orexo stark på +7,9 procent sedan nya förslag från den amerikanska regeringen för att förhindra opioidmissbruk blivit kända. Orexos Zubsolv behandlar just opiodmissbruk.

I rekommendationsflödet har Carnegie bytt fot i spelsektorn. Från tidigare behåll-rekommendation höjer man Betsson, +5,0 procent, till köp. Samtidigt sänker Carnegie Unibet, +0,5 procent, till behåll, från tidigare köp. Evolution Gaming, +4,4 procent, förblir dock analyshusets favorit i sektorn enligt uppdateringen.

Stålgrossisten BE Group genomför åtgärder i sin östeuropeiska verksamhet. Bolaget lägger ned verksamheter i Tjeckien och Slovakien till följd av mångåriga förluster. Bolaget har tidigare försökt att avyttra verksamheten i Tjeckien. Åtgärderna medför en engångskostnad på 45 miljoner kronor som kommer ingå i räkenskaperna för första kvartalet. Aktien steg 4,6 procent.

Mot slutet av handelsdagen kom besked att det är JCE som förvärvat Fjärde AP-fondens aktier i Semcon. JCE ökar därmed sitt innehav till 25,9 procent från 22,2 procent av aktiekapitalet. Under gårdagen blev det känt att Kjell Nilsson avböjt omval som styrelseordförande. Semcons aktie slutade dagen starkt med en uppgång på 3,2 procent till  38,60 kronor.

SIX News
red@six.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s