Obama föreslår åtgärder för att hindra opioidmissbruk

Barack Obama tar i med hårdhandskarna för att stävja problemet med läkemedelsmissbruk.

Barack Obama tar i med hårdhandskarna för att stävja problemet med läkemedelsmissbruk. Foto: Flickr/Creative Commons

Läkemedelsbolaget Orexo och forskningsbolaget Camurus stiger i dag på Stockholmsbörsen efter att USA:s president Barack Obama på tisdagen meddelat om nya åtgärder för att komma till rätta med missbruket av smärtlindrare i form av opioider.

Bland annat talas det om förbättrad tillgång till läkemedelsbehandlingsprogram och en utökad spridning av läkemedel som
kan motverka överdoser. Det rapporterar Dow Jones Newswires.

”När du ser på statistiken över dödsfall, minskad produktivitet, kostnad för samhället – viktigast av allt, familjernas förlust – från den här epidemin av opioidmissbruk måste det vara någonting som är på toppen av vår radarskärm”, sade Obama i en paneldiskussion vid National Rx Drug abuse and Heroin Summit.
Bland åtgärderna som Obama-administrationen tagit fram finns ökad efterlevnad av lagar som kräver att hälsovårdsplaner täcker mental hälsa och behandling mot läkemedelsmissbruk på ett sätt som är jämförbart med hur andra medicinska och kirurgiska behandlingar täcks. En ny lag
från Department of Health and Human Services ska förbättra tillgången till läkemedelsbehandling för folk som omfattas av Medicaid och Childrens Health Insurance-programmet genom att kräva sådan likhet. Förändringarna väntas enligt Vita huset gynna över 23 miljoner människor.

Ett annat förslag omfattar en lag som ska öka möjligheten att behandla patienter med  buprenorfin, en behandling som används för att avvänja människor från heroin och smärtlindrare. Förändringen ska öka de auktoriserade läkarnas möjlighet att förskriva dessa läkemedel till 200 från tidigare 100 patienter.

Presidenten avslöjade även en ny satsning för att hantera problemet. The Substance Abuse and Mental Health Services Administration sade att de kommer att ge bidrag på 11 miljoner dollar för att utöka behandlingarna i landet samt använda ytterligare 11 miljoner dollar för att distribuera naloxone – ett läkemedel som används för att återhämtning vid överdoser – och utbilda hur behandlingen ska utföras.

Orexo som marknadsför Zubsolv, som baserar på buprenorfin och naloxon, stiger i
dag med 6,2 procent. Camurus som utvecklar två buprenorfinprodukter mot opiatberoende var upp 1,5 procent.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s