Bankanställdas privata risktagande bör påverka kapitalkraven anser FI

Den 1 april publicerade SIX News denna skämtsamma nyhet. Fjolårets aprilskämt om Riksbankens helikopterpengar kan läsas här.

Bankanställdas privata risktagande bör framöver påverka storleken på bankernas kapitalkrav, anser Finansinspektionen.

Färsk forskning visar på ett tydligt samband mellan risktagande i privatlivet och i yrkeslivet. Med stöd av detta ser Finansinspektionen nu över möjligheten att skruva upp kapitalkraven ytterligare något för banker där de anställda tar mer risker i privatlivet. Genom regleringsändringen hoppas myndigheten att kunna uppmuntra till minskat risktagande i den finansiella sektorn.

Vilka konkreta parametrar som Finansinspektionen avser utgå ifrån är inte fastställt, men forskning indikerar att det kan vara lämpligt att titta på förekomsten av klassiska riskbeteenden såsom fortkörning, vilket kan mätas via utfärdade fortkörningsböter. Även antalet gånger som de bankanställda har omhändertagits utifrån Lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB, kan komma att påverka kapitalkraven.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: SIX News

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: SIX News

Forskning visar även att fallskärmshoppande och utövande av annan extremsport är korrelerat med högt risktagande. Finansinspektionen studerar nu om det finns någon lämplig metod för att bedöma förekomsten av riskabelt extremsportande i de respektive bankerna på ett rättvisande sätt. Myndigheten överväger även att undersöka hur vanligt det är med cykling utan hjälm på vägen till bankpalatsen vid Kungsträdgården.

Hur de eventuellt skärpta kapitalkraven kan påverka bankernas möjlighet att nå sina finansiella mål återstår att se. En storbankskälla som vill vara anonym säger till SIX News att banken i fråga kan komma att se över sina rutiner vid nyrekryteringar för att hålla nere kapitalbehovet om regeländringen blir verklighet. Ifall man söker jobb i banksektorn kan man således räkna med att utdrag ut belastningsregistret blir ett allt vanligare krav – samt frågor om när man senast frivilligt hoppade ut ur ett flygande flygplan.

Finansinspektionen siktar på att införa de nya reglerna den 1 april 2017.

Johan Lind
johan.lind@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s