Viss återhämtning efter starka USA-data

Stockholmsbörsen uppvisade viss återhämtning på eftermiddagen efter att USA levererat starka jobbsiffror. Det andra kvartalet i år inleddes dock med lägre kurser på flera av de europeiska börserna. Fredagens nyhetsflöde har dominerats av makrostatistik från flera viktiga marknader.

OMXS30


SIX Generalindex var vid stängning 0,4 procent lägre vid 464 medan OMXS30 var 0,5 procent lägre vid 1.358. Omsättningen uppgick till 13,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Den amerikanska arbetsmarknadsstatistiken för mars månad var starkare än marknaden väntat sig. Antalet arbeten utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 215.000 personer i mars, marknaden hade väntat sig en ökning med 210.000. Samtidigt reviderades utfallet
för februari upp.

Statistik från Japan visade samtidigt på en skarp nedgång i affärssentimentet för de stora japanska tillverkningsbolagen. De svaga signalerna från Japan har i dag bidragit till tillväxtoro på marknaderna.

Tidigare under dagen kom ett par positiva inköpschefsindex, bland annat från Kina där det officiella inköpschefsindexet, CFLP, steg till 50,2 i mars från med 49,0 månaden innan. Indexet kravlade sig därmed över 50-strecket efter sju raka månader under strecket.

Oljepriset pressades tillbaka och både Brent- och WTI-oljan handlas nu under 40 dollar fatet. Saudiarabien uppges inte vara intresserade av en uppgörelse om produktionsbegränsningar om inte Iran är med på tåget.

På bolagsfronten kom på eftermiddagen uppgifter från SvD Näringsliv att Swedbanks styrelse beslutat att göra tillförordnade vd:n Birgitta Bonnesen permanent på posten. Aktien lyfte något på nyheten men stängde på -0,6 procent för dagen.

Volvo var upp med 0,8 procent. Dagens industri noterar i dag att den europeiska lastbilsmarknaden är ytterst stark i början av året och att Volvo är det största lastbilsmärket.

”Volvos nuvarande prognos för den europeiska lastbilsmarknaden under 2016 är för låg”, säger Christer Magnergård, analytiker på DNB, till tidningen.

Volvo har i dag också fått höjd rekommendation från Morgan Stanley som numera ger rådet jämvikt, mot tidigare undervikt.

Kvar i verkstadssektorn noterade SKF en nedgång på 5,00 kronor, eller 3,40 procent, till 141,60 kronor. Bolaget avskiljde i dag utdelningen på 5,50 kronor per aktie.

Stålbolaget SSAB avancerade 1,4 procent. Pressrapporter gör gällande att den tyska stålbolaget Thyssen Krupp för diskussioner med indiska Tata Steel om sin europeiska stålverksamhet. Enligt rapporterna ska ett samriskbolag vara det mest troliga alternativet om parterna träffar en uppgörelse.

Nobias finanschef Mikael Norman avgår i oktober enligt ett besked från bolaget i dag där bolaget också upprepar att man kommer att nå målet om en rörelsemarginal på 10 procent. Affärsvärlden skrev positivt om Nobia där ett köpråd lämnades. Aktien var upp 0,2 procent.

Vidare på rekommendationsfronten noterades att Deutsche Bank höjt H&M till behåll från sälj med oförändrad riktkurs på 270 kronor. Aktien backade dock 0,5 procent som Stockholmsbörsens mest omsatta aktie.

SEB Equity Research har sänkt rekommendationen på Tele2 till behåll från köp. Aktien föll 3,1 procent.

Kepler Cheuvreux har inlett bevakning på Axfood med rekommendationen minska och ICA med köp. Aktierna sjönk 1,8 procent respektive steg 2,4 procent.

Astrazenecas dotterbolag Medimmune fick på eftermiddagen grönt ljus av europeiska läkemedelsmyndighetens rådgivande kommitté för ett vaccin mot fågelinfluensa. Astrazeneca var ned 0,5 procent.

Indexsektor

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s