Lägre oljepris tyngde börsen

CaptureDe europeiska börserna föll rejält på tisdagen och Stockholmsbörsen var inget undantag. Fortsatt sjunkande oljepriser lade sordin på börshumöret. Det svarta guldet ses som en konjunkturmätare och många är dessutom rädda för betalningsinställelser om inte oljepriset snart letar sig högre.SIX Generalindex var vid stängningen 1,6 procent lägre vid 457 medan OMXS30 var 2,1 procent lägre vid 1.334. Omsättningen uppgick till 14,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

”Min inställning är att vi haft ett bear market-rally. Det är flera aktier som gått för starkt den senaste tiden. Det kommer att bli mer volatilt och med stor sannolikhet börsnedgång under rapportperioden”, säger Dagens Industris börskrönikör, Anders Hägerstrand, i DI Börsmorgon.

Brentoljan fortsatte ned till 37,77 dollar per fat från 38,07 dollar klockan 17.30 på måndagen. Förhoppningarna om resoluta beslut på Opec-mötet den 17 april har minskat.

”Betydande korrektionspotential har byggts upp, särskilt när det gäller spekulativa finansiella investerare och det förefaller nu få effekt”, skriver Commerzbank i ett kundbrev.

Råvarubolagen gick i täten för nedgången. Lundin Mining minskade 3,2 procent, Boliden 2,5 procent, Africa Oil 4,5 procent och Lundin Petroleum 2,1 procent.

Börsen har hyllat ledningsförändringarna i Sandvik. Men Dagens Industri bedömer att marknaden är för tidigt ute. Alla som inte är stora konjunkturoptimister väntar därför med att köpa aktien, skriver tidningen. Kursen försämrades 1,7 procent. I verkstadssektorn handlades även SKF ned 2,5 procent och Atlas Copco 2,5 procent.

Volvo backade 2,1 procent i spåren av svag amerikansk lastvagnsstatistik. Nettoorderingången för tunga lastbilar (class 8) i Nordamerika uppgick preliminärt till cirka 16.000 fordon i mars 2016, en minskning med 37 procent jämfört med samma månad i fjol. Det framgår av statistik från ACT Research.

SEB Equity Research sänker rekommendationen för Ericsson till behåll, från tidigare köp. Riktkursen dras ned till 85 kronor, från tidigare 100 kronor. Aktien trycktes ned 2,3 procent.

Swedbank höll stämma där förre vd:n Michael Wolf och den avgående ordförande Anders Sundström inte beviljades ansvarsfrihet för 2015. Den tillträdande ordföranden, Lars Idermark, som enligt Dagens Industri också kände till toppchefernas fastighetsaffärer vid sidan om, beviljades ansvarsfrihet. Aktien var ned 1,8 procent.

Nordea brottades med uppgifterna från Panamaläckan där det framkommit att banken stått i nordisk särklass när det gäller att låta den i Panama baserade advokatfirman Mossack Fonseca fixa brevlådeföretag till skatteplanerande kunder.

Uppgifterna beskrevs av Finansinspektionens chef för tillsyn av stora banker, Christer Furustedt, som ”mycket allvarliga” i Svenska Dagbladet. Aktien var ned 2,9 procent.

Industrivärdens rapport visar att värdet på investmentbolagets investeringar har ökat samtidigt som aktien har gått ned hittills i år. Den kraftigt ökade substansrabatten borde få storägaren Fredrik Lundberg att köpa mer, skriver Dagens Industri. Industrivärden retirerade 2,0 procent och Lundbergs dämpades 0,6 procent.

Oasmia klättrade 6,9 procent efter att en studie visat att XR17, en excipient som gör det lättare att lösa upp molekyler i vatten, inte ger några biverkningar. Det skapar enligt bolaget en ”enastående möjlighet” att skapa ytterligare intäktsströmmar genom licensiering och spridning utanför onkologisektorn.

G5 Entertainment rasade 14 procent efter att ha lagt fram intäktssiffror för det första kvartalet som visade på avstannande tillväxt. Utfallet beskrevs som ett hack i kurvan av finanschefen Stefan Wikstrand som dock inte kände någon panik.

Semafo tappade 7,9 procent. Bolaget har genomfört en riktad nyemission, enligt bought financing-modell, som tillför 100 miljoner kanadadollar.

D. Carnegie & Co drogs ned 2,9 procent till 75 kronor på en kapitalanskaffning. Bolaget genomförde en riktad nyemission om 6,5 miljoner aktier till kursen 72,50 kronor.

Zetadisplay har tecknat ett omfattande ramavtal med en ledande finsk detaljhandelskedja. Avtalet omfattar leverans av Zetadisplays medieplattform för Digital Signage och Last Meter Marketing. Zetadisplay bedömer värdet i avtalet att överstiga 40 miljoner kronor under en 3-4 års period. Aktien rusade 25 procent.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s