Q1 blev ett hack i kurvan för G5 Entertainment

Tillväxt G5EG5 Entertainments tillväxt stannade av i det första kvartalet och hamnade på blygsamma 1 procent. Utfallet gillades inte av marknaden som under de senaste åren har vant sig vid betydligt högre tillväxtsiffror. Aktien var ned knappt 18 procent runt lunchtid.

Utfallet var förvisso ett hack i kurvan, men för inte med sig någon panik, säger finanschefen Stefan Wikstrand till SIX News.

Ett antal faktorer påverkade utfallet i kvartalet. Dels hade bolaget ett starkt första kvartal i fjol, vilket gjorde jämförelsesiffrorna tuffa, och dels drabbades bolaget av en negativ valutaeffekt till följd av den svagare dollarn.

Men även justerat för dollareffekten var utfallet sämre än bolagets mål att växa snabbare än en marknad som bedöms växa någonstans kring 15-18 procent per år.

Bolaget bytte för tre år sedan affärsmodell och gick då ifrån spel där man är tvungen att betala för att kunna spela till spel som är gratis att spela, free to play (F2P).

Den tidigare modellen, den upplåsbara, kräver en ständig ström av nylanseringar för att hålla intäkterna uppe. Bolaget lanserar färre och färre och spelen i portföljen blir äldre och äldre.

Således har intäkterna från den upplåsbara portföljen gått ned under en lång tid. I det första kvartalet minskade den kraftigt, inte minst beroende på att den i det första kvartalet i fjol tog ett litet skutt uppåt, säger Wikstrand.

Portföljen som hör till den nya affärsmodellen, F2P, taktade på bra, men kanske inte i samma tillväxttakt som tidigare, säger Wikstrand.

En orsak till det var att man inte fick särskilt mycket draghjälp av de tre nya spelen som lanserades i december. Det tar ett tag, hur länge varierar men som tumregel sex månader, att trimma in ett nytt F2P-spel.

”De tre spelen som vi släppte i december är fortfarande i en inkörnings- och analysperiod. Vi har ett gäng F2P-spel som har varit med ett tag och som inte är samma draglok som de har varit tidigare. Då behövs det nya som ska sätta fart på tillväxten och de som vi släppte i december har vi inte sett full effekt av än. Så juryn överlägger fortfarande hur de kommer att bidra framöver”, säger Wikstrand.

Så ni får ingen panik när tittar på utfallet det här kvartalet och tänker att ni gör allt fel?

”Vi är väldigt långt ifrån panik”, säger Wikstrand.

Inga kurvor går rakt upp i himlen och bolaget får, precis som alla andra, räkna med att det kan komma perioder då utfallet inte blir som man hoppats på, säger han. En del faktorer gick emot bolaget i det första kvartalet, men man ämnar jobba vidare som förut.

”Vi påtar på i spelfabriken. Vi är nöjda med övergången från upplåsbara till F2P. Nu har vi en livskraftig F2P-portfölj som vi kan jobba med och då är en del av det att få ut tillväxt. Där har vi sagt att vi ska växa snabbare än marknaden och det är ingenting som vi frångår, även om det här var ett hack i kurvan”, säger Wikstrand.

Bolaget har växt kraftigt de senaste åren är nu mer välmående med en större resursbas att jobba med när det gäller utveckling och marknadsföring.

”Dessutom blir vi en mer intressant spelare för partners som de vill lansera ett spel. Det är inte omöjligt att det dyker upp något licensierat spel här framöver, det vet man inte. De cyklerna går ju mycket snabbare”, säger Wikstrand och sammanfattar:

”I allt väsentligt är vi ett mycket mer välmående bolag än vi var för några sedan, sen ibland får man lite hicka i utvecklingen. Då får man ta nya tag och jobba på, men paniken är långt borta.”

Andreas Johansson
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s