H&M onsdagsbörsens vinnare på delår

2016-04-06

Graf: SIX Edge

Stockholmsbörsen steg på onsdagen med klädjätten H&M som draglok efter bolagets delårsrapport. Draghjälp kom på eftermiddagen från USA-börserna som vände upp efter en trevande inledning.

SIX Generalindex var vid stängning 1,1 procent högre vid 461 medan OMXS30 steg 1,1 procent till 1.349. Omsättningen uppgick till 14,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Swedbank handlades exklusive utdelning på 10,70 kronor per aktie. Aktien backade 5,8 procent eller 9,90 kronor, och var alltså upp något om man räknar bort utdelningen.

H&M:s resultat i det första kvartalet var något bättre än väntat. Den negativa dollareffekten spås successivt minska, men väntas kvarstå för inköp gjorda till det andra kvartalet.

Försäljningen i mars beskrev bolaget själva och Handelsbanken som ”en besvikelse”, med en uppgång på 2 procent i lokala valutor.

H&M-vd:n Karl-Johan Persson tycker inte att man ska dra för stora växlar på en enskild månads försäljning och vill inte heller spekulera i aprilförsäljningen. ”Jag vill inte ge någon prognos för försäljningen i april. Jag tror att vi har ett bra år med bra försäljning”, sade han till SIX News.

H&M steg 5,4 procent till 279,60 kronor som mest handlade aktie.

Kvar i detaljhandelssektorn har Clas Ohlson meddelat att man tänker stänga sju butiker i Storbritannien som inte motsvarat förväntningarna när det gäller försäljning och lönsamhet.

”Vi ser positivt på detta då det innebär att bolaget äntligen tar krafttag mot förlusterna i Storbritannien”, skrev Handelsbanken i en analys. Clas Ohlson var upp 3,5 procent.

Fingerprint Cards bekräftade sent på eftermiddagen, vida väntat på marknaden, att biometribolagets sensor är med i Huaweis nya smartphone P9. Aktien steg 2,3 procent.

I dagens analysflöde steg Hexagon 3,1 procent efter att ha fått en höjd riktkurs av UBS.

Bland övriga rekommendationer noterades att SEB lagt till Sobi på en lista över särskilt varma köprekommendationer och att Carnegie sänkt Alfa Laval till sälj från behåll. Sobi var upp 2,9 procent medan Alfa Laval tappade 0,2 procent.

Industrigruppen Beijer Alma var ned 5,6 procent sedan vd:n vid stämman sent i går kväll indikerat att intäkter och resultat kommer bli lägre i det första kvartalet 2016 jämfört med samma period föregående år.

Kancera rasade 25 procent efter att ha aviserat en nyemission på 52 miljoner kronor. Forskningsbolaget var ett av de bolag som i SIX News genomgång förra veckan visade sig vara nära uttömd kassa.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s