Nordea-vd:n: Offshore-strukturer ibland legitima

IMG_1151

Erik Ekman, Head of Wholesale Banking, och Snorre Storset, chef för Wealth Management samt vd för Nordea Bank Norge, samt Nordeas vd och koncernchef Casper von Koskull, svarar på pressens frågor. Foto: SIX News.

Ibland kan offshore-strukturer vara legitima, men Nordea tar den uppmärksammade situationen om brevlådeföretag och skattesmitning på extremt stort allvar. Det sade Nordea-vd:n Casper von Koskull under en presskonferens banken höll i dag.

Från läktaren följer storägaren Alecta utvecklingen.

Med anledning av de senaste dagarnas rapportering om Nordeas verksamhet i Luxemburg och Ryssland bjöd Nordea på torsdagen in till pressmöte. Banken meddelade att man i spåren av de senaste dagarnas medierapportering kommer att göra en översyn kring vad som har hänt. Banken ska se över lagar och regler och samtidigt gå igenom bankens policys och procedurer. Utifrån detta kommer Nordea att dra slutsatser och ta beslut om vad man ska göra.

Offshore-strukturer kan ibland användas för legitima syften. När sådana strukturer används måste dock lagar, regler och bankens policy följas, framhöll Nordeas vd Casper von Koskull. Nordea ska inte bidra till att man sätter upp offshore-strukturer ifall dessa saknar affärsrelevant syfte, är budskapet. von Koskull uppger vidare att banken inte alltid kan kommentera enskilda fall.

Nordea tar situationen kring de senaste dagarnas medieavslöjanden på extremt stort allvar, uppgav von Koskull. Nordea accepterar inte att banken används som grund för skatteflykt, och Nordea tar sitt ansvar för att inte användas för detta syfte, heter det.

Det är bra att normerna på området förändras, och även Nordea har förändrat sig, uppgav han och lyfte fram de åtgärder som banken vidtog år 2009. Ett betydande antal kunder lämnade banken till följd av dessa ändringar, sade han.

Pensionsbolaget Alecta, Nordeas fjärde största ägare med 2,1procent av kapitalet och rösterna, följer nyhetsutvecklingen kring Panamadokumenten och Uppdrag Gransknings avslöjanden kring bankens inblandning dagligdags.

”Det är lite den naturen som den här nyheten verkar ha. Hittills har vi sagt att vi tittar på det och tycker det är bra att berörda myndigheter tittar på det”, säger Andersson till SIX News.

Har ni fått några klagomål från era pensionssparare?

”Jag brukar stämma av med vår kundservice i olika lägen men vi har inte hört något från kunder”, säger Andersson.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s