Råvarurelaterat i täten på måndagen

OMXS30 2016-04-11

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde något högre på måndagen, en dag med relativt snäva indexrörelser. Oljepriset tuggade sig uppåt och gav visst stöd till sentimentet. Råvaror vad dagens bästa sektor och hälsovård den sämst presterande.

SIX Generalindex var vid stängning upp med 0,2 procent till 466 och OMXS30-index ökade 0,3 procent till 1.369. Omsättningen var 11,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Oljepriserna var ned marginellt tidigare under dagen men vände sedan upp och Brent handlades vid stängning kring 42,80 dollar per fat. Det gav stöd åt bolagen i sektorn där Lundin Petroleum var upp 1,3 procent och Enquest steg 15 procent.

Vidare i råvarusektorn har SSAB, tillsammans med Arcelor Mittal USA och Nucor, begärt att det införs tullar på import av grovplåt till USA från flera länder i Europa och Asien. SSAB var upp 3,3 procent. Bland gruvbolagen syntes Boliden stiga 1,7 procent.

Hälsosektorn hade en klenare utveckling. Sobis partner Biogen ska enligt insatta källor till Reuters utvärdera en försäljning av sin hemofilienhet. Biogen har länge nämnts som en potentiell budgivare på Sobi, rykten som nu väntas svalna. Uppgifterna öppnar dock, enligt vad
SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall säger i Börsmorgon, för strukturaffärer i Sobi.

Sobis aktie tappade 0,2 procent, efter att ha varit ned klart mer tidigare under dagen. Sektorkollegan Astrazeneca var ned 0,9 procent.

Precise Biometrics har genom en kanalpartner vunnit ett ramavtal på Tactivo från Defense Logistics Agency, en del av USA:s försvarsdepartement. Ordern har ett värde på minst 120.000 dollar och maximalt 3,1 miljoner dollar under en basperiod om ett år med en möjlig förlängning med ytterligare två år. Precise Biometrics steg 3,4 procent.

Sensys Gatso steg 8,6 procent efter att ha fått ett tilldelningsbeslut i Lettland. Värdet uppgår till cirka 23 miljoner kronor.

Cellavision tilldelades en köprekommendation av Dagens industri som bedömer att bolaget handlas med en 30 procents rabatt gentemot Vitrolife och Sectra. Vidare uppges Cellavision vara en uppköpskandidat. Cellavision steg 12 procent.

Börsveckan lämnade i det senaste numret en köprekommendation för Rezidor. Aktien steg 2,3 procent.

Bilia handlades exklusive utdelning om 7,50 kronor i dag och tappade lika mycket.

Efter att börserna i USA har stängt på måndagen drar rapportsäsongen traditionsenligt igång då aluminiumproducenten Alcoa släpper sitt resultat för det första kvartalet. I Sverige får vi dock vänta några dagar innan rapportsäsongen kommer igång på riktigt. På onsdag väntar en rapport från Castellum. Först i nästa vecka börjar de lite tyngre pjäserna komma med sina rapporter.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s