Stockholmsbörsen återhämtade sig

Stockholmsbörsens nedgångar mildrades under eftermiddagen och vid slutsignalen syntes indexnoteringar strax under nollstrecket. På eftermiddagen inkom uppgifter om att Ryssland och Saudiarabien nått konsensus om en frysning av oljeproduktionen.

Index 1204

Annars tycks det vara kronans förstärkning, som uppkom efter morgonens starka inflationsdata, som pressade index under dagen.

SIX Generalindex hade vid stängning minskat med 0,2 procent till 466 medan OMXS30-index backade 0,1 procent till 1.367. Omsättningen var 13,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer också på alternativa handelsplatser så som Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Den svenska kronan och obligationsräntorna stärktes mot bakgrund av starkare än väntad inflationsdata under morgonen. Utfallen för såväl KPI, KPIF och KPIF exklusive energi var starkare än både Riksbankens förväntningar och marknadens förväntningar enligt SIX News enkät.

Priset på Brentolja tog sig upp till fyramånadershögsta under dagen. Saudiarabien och Ryssland uppgavs ha nått konsensus om en frysning av oljeproduktionen. Det framgick av Interfax som citerade en diplomatkälla i Doha, Qatar, enligt Reuters.

Bland oljebolagen löd slutnoteringarna Africa Oil +4,1 procent, Enquest +9,5 procent och Lundin Petroleum +0,8 procent.

Investmentbolaget Kinnevik meddelade försäljning av 3,8 procent av aktierna i Sydostasien-inriktade e-handlaren Lazada Group. Villkoren för affären, där kinesiska Alibaba är köpare, innebär en värdeökning på Kinneviks Lazda-innehav om 537 miljoner kronor jämfört med årsskiftet. Kinnevik steg 0,6 procent.

Fönsterbolaget Inwido meddelade förvärv av majoriteten av finska branschkollegan Värmelux, en tidigare kund till Inwido som omsätter cirka 29 miljoner euro. Förvärvet förväntas resultera i både betydande synergier och goda tillväxtmöjligheter.

Inwidos finanschef kommenterade för SIX News att förvärvet innebär att man nu kan bli en större leverantör till bolaget samt att man kan samarbeta inom installationsupplägg. Inwido steg 2,9 procent.

Securitas backade 1,9 procent. Bolaget meddelade att man köper en tysk leverantör inom elektronisk säkerhet för ett nettoskuldjusterat företagsvärde på 115 miljoner kronor. Men för dagen rapporterades även att Handelsbanken och RBC:s analytiker dragit ned sina
rekommendationer för aktien.

Ericsson tappade 1,8 procent. Amerikanska Juniper Networks, som delvis konkurrerar med Ericsson, lämnade en vinstvarning sent på måndagskvällen.

Svensk Handels Stilindex visade att den svenska försäljningen av kläder sjönk med 0,3 procent i mars jämfört med samma period i fjol. Kappahl, som delårsrapporterar på torsdag, sjönk 3,3 procent.

Trafikutskottet uttalade sig kritiskt kring Transportstyrelsens förslag om glesare svenska kontrollbesiktningar. Det verkade ge stöd åt bilbesiktningsaktören Opus som syntes 7,4 procent högre.

På rekommendationsfronten drog Goldman Sachs ned sin rekommendation för Astrazeneca till sälj, från tidigare neutral. Aktien backade 0,9 procent.

SEB sänkte skogskoncernen Stora Enso från köp till behåll. Aktien ställdes ned 2,3 procent.

Nordea tog upp Capio för bevakning med köprekommendation och 52 kronor i riktkurs. Vårdbolaget steg därefter med 2,3 procent till 45,40 kronor.

Index0412

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s