Råvaror och finans lyfte börsen

CaptureKurserna på Stockholmsbörsen steg under onsdagshandeln, i linje med de ledande börserna i Europa. Riskaptiten väcktes efter överraskande stark statistik från Kina och råvaru- och finanssektorn var bäst presterande sektorer på börsen.SIX Generalindex var vid stängning 1,5 procent högre vid 473 medan OMXS30 var 1,9 procent högre vid 1.393. Omsättningen uppgick till 18,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Dagens börsuppgång gjorde avstamp i positiv statistik från Kina som visar på överraskande uppgångar i både export och import i landet under mars. Handelsdatan tillsammans med andra indikatorer pekar på att det värsta är över för oroslandet Kina.

De positiva utsikterna fick fart på såväl metallpriser som råvarusektorn, som i Stockholm var upp 3,1 procent enligt SIX sektorindex. Bland enskilda bolag utmärkte sig Boliden och Lundin Mining, upp 4,9 respektive 2,8 procent.

SSAB steg 8,6 procent efter att Stålorganisationen WSA har meddelat en sänkning av prognosen för globala stålefterfrågan till -0,8 procent från tidigare +0,7 procent för 2016. Nästa år spås dock en ökning med 0,4 procent.

Telekomsektorn gick svagare, tyngd av Teliasonera som handlas exklusive utdelning på 1,5 kronor. Aktien tappade 1,98 kronor, ned 4,7 procent.

Dagens mest omsatta aktie var Fingerprint Cards, ned 4,1 procent. Carnegie sänkte i dag rekommendationen för aktien till sälj, från tidigare behåll.

H&M gick starkt under dagen och steg 2,4 procent till 295,70 kronor som börsens näst mest omsatta aktie. Storägaren tillika styrelseordföranden Stefan Persson har enligt gårdagens insynslista köpt ytterligare nära 3,3 miljoner aktier.

Castellum var handelsstoppad större delen av dagen efter uppgifter om att bolaget skulle meddela förvärv av Norrporten i dag. Vid börsens stängning hade fortfarande inte ett knyst sagts om en affär och reaktionerna på delårsrapporten låter vänta på sig.

Enligt Castellums delårsresultat var förvaltningsresultatet något lägre än väntat men med hänsyn tagen till extraordinära kostnader för omstrukturering blev resultatet marginellt sämre än väntat.

SAS för samtal med Lufthansa om en eventuell affär eller samarbeten, enligt källor till Reuters. Enligt källorna vill Lufthansa föra in SAS i sin lågprisplattform Eurowing, något analytiker på Sydbank klassar som ”osannolikt”. SAS lyfte 5,5 procent på eftermiddag och har i skrivande stund inte kommenterat uppgifterna.

Bland övriga bolagsnyheter har Elekta återigen fått en ny vd i Richard Hausmann. Marknaden välkomnade vd med en kursuppgång på 7,2 procent.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s