Cykliskt i topp under trevande börsdag

Fredagen den 15 april - graf

Stockholmsbörsen handlades trevande på fredagen. Bästa utveckling för dagen visade IT medan Råvaror hade det tyngre. Bland enskilda bolag klättrade både Fingerprint och H&M med stöd av en positiv rekommendation för aktien respektive insiderköp.

Meda, Ratos, Saab, Sweco och SCA lämnar i dag utdelningar till sina aktieägare.

SIX Generalindex var vid stängning 0,2 procent lägre till 469 och OMXS30 backade 0,2 procent till 1.381. Omsättningen uppgick till 16,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Rensat för avskilda utdelningar var SIX Return-index ned 0,1 procent.

Kina presenterade i dag BNP för årets första kvartal. Utfallet var i linje med marknadens förväntningar och gav stöd till uppfattningen om att landets ekonomi stabiliserats.

Det välbevakade oljepriset tappade mark inför söndagens oljeproducentmöte i Doha, där diskussioner kommer att ske om eventuell frysning av produktionen ska inledas.

H&M:s storägare tillika styrelseordförande Stefan Persson har fortsatt shoppa H&M-aktier, även den här gången för omkring 1 miljard kronor. Därmed har han spenderat omkring 2 miljarder på aktieköp i sitt bolag under innevarande vecka. Klädaktien var upp 0,9 procent.

På rekommendationsfronten har Handelsbanken inlett bevakning av Fingerprint Cards med rekommendationen öka och riktkursen 600 kronor. Fingerprint ställdes upp 5,1 procent till 557 som börsens mest omsatta aktie.

Detaljhandlaren Clas Ohlson presenterat försäljningen i mars som backade med 5 procent under månaden. Nedgången förklarar bolaget med att påsken inföll i mars i år i stället för i april som i fjol.

Handelsbanken skriver i en analys att försäljningen i lokala valutor var i linje med förväntat och att konsensus missbedömt kalendereffekten. Clas Ohlsons aktie var ned 1,2 procent.

Handelsbanken har också höjt rekommendationen på stålgrossisten BE Group till öka från minska. Aktien avancerade 6,9 procent.

SCA handlades exklusive rätt till utdelning om 5,75 kronor per aktie. Nedgången för dagen summerade dock till 7,40 kronor motsvarande 2,9 procent. Ratos trycktes ned 4,42 kronor eller 8,6 procent samtidigt som aktien handlades med avskild utdelning på 3,25 kronor per aktie. I Saabs fall, som också handlade med avskild utdelning, rörde det sig om en utdelning på 5,00 kronor medan aktien retirerade 6,30 kronor eller 2,4 procent.

Lucara Diamond noterade en ny högstanotering för aktien med en uppgång på 3,2 procent till 19,40 kronor.

Danske Bank har sänkt rådet för Boliden till sälj från avvakta, aktien sänktes 1,4 procent.

Kosmetikabolaget Oriflame sjönk 3,7 procent efter att DNB sänkt rekommendationen till behåll, från tidigare köp.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s