Kollaps i oljefrysningssamtalen pressar ned priserna

olja

Brent- och WTI-oljan backar omkring 5 procent på måndagsmorgonen efter helgens resultatlösa oljemöte i Doha.

Det blev ingen överenskommelse vid helgens möte i Qatars huvudstad Doha, där ett antal stora oljeproducentländer hade samlats för att diskutera en frysning av produktionen vid januari månads nivåer och försöka att stabilisera oljemarknaden.

”Kollapsen i oljefrysningssamtalen kan pressa ned oljepriserna”, kommenterade Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt i en analys efter beskedet.

Nordea noterar att oljepriserna stigit med cirka 60 procent sedan januari månads lågpunkt, vilket delvis har kommit efter spekulation kring en oljeproduktionsfrysning och delvis med anledning av att USA:s skifferoljeproduktion sjunkit snabbare under 2016. Banken kommer dock inte att ändra oljeprisprognosen för det andra kvartalet om 39 dollar per fat innan man till fullo ser hur marknaden reagerar på beskedet från mötet.

Utfallet från mötet ses som en tydlig besvikelse för oljeindustrin, vilken varit under stor press att sänka kostnaderna och att ändra affärsmodellerna för att öka lönsamheten. Samtalen såg ut att följa planen i början på söndagen men föll då Saudiarabien insisterat på att Iran bör vara med på avtalet. Varken Iran eller Libyen deltog vid mötet.

Misslyckandet att nå ett avtal i Doha minskar tydligt förhoppningen om några förändringar avseende marknadsandelsstrategin eller ett återinförande om produktionskvoter när oljekartellen Opec träffas i Wien den 2 juni.

Under måndagsmorgonen har såväl Brent- som WTI-oljepriset tappat cirka fem procent vardera i jämförelse med fredagens stängningsnivåer. Brentoljan handlas kring 41,0 dollar per fat och WTI-oljan omkring 39,6 dollar per fat.

Erik Palmung
erik.palmung@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s