Oljelyft stärkte på slutet av rapportung dag

OMX30 16.04.20

Trots många tunga rapportbesked var Stockholmsbörsens onsdagshandel mestadels avslagen framtill sluttimmen. Då tände amerikansk oljestatistik återigen riskviljan i råoljepriserna, vilket spillde över i viss riskvilja även i aktieindex.

Bland onsdagens delårsrapportörer fick OMXS30-tungviktarna ABB, Handelsbanken och Telia alla tummen upp medan bolag som Betsson och Transcom bommade. Utanför rapportflödet blev Studsvik storvinnare på en verksamhetsavyttring.

SIX Generalindex var vid stängning 0,4 procent högre vid 480 medan OMXS30 var 0,6 procent högre vid 1.420. Omsättningen uppgick till 16,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.
ABB:s rapport för första kvartalet visade tecken på förbättringar enligt Handelsbankens aktieanalytiker. Orderingången och kvartalsresultaten var bättre än väntat ställt mot Inquiry Financials analytikerkonsensus. Kraft- och automationsleverantörens fokus på
organisk tillväxt har betalat sig fastslog vd:n Ulrich Spiesshofer. Aktien steg 3,5 procent.

Handelsbanken själva reserverade 700 miljoner kronor i det första kvartalet för att möjliggöra förtidspensioneringar när kontor läggs ned. Justerat för reserveringen var bankens kostnader lägre än väntat och resultatet högre. Aktien inledde ganska svagt men stängde 2,3 procent högre som dagens mest omsatta aktie.

Telias rapport var överlag solid enligt Nordeas analytiker. Telekomoperatörens kvartalsintäkter var något lägre än Inquirys konsensus samtidigt som resultatet var bättre än väntat. Bolaget höjde vinstprognosen för helåret något. Aktien steg 1,2 procent.

Betssons kvartalsresultat bommade analytikerförväntningarna och därtill flaggar spelbolaget för en svag start på det innevarande andra kvartalet. Börsen tog det säkra för det osäkra och sänkte spelaktien med 9,8 procent. Sektorkollegan Unibet drogs med 3,0 procent ned.

Bland dagens övriga Large cap-rapportörer återfanns Axfood, +1,6 procent, Intrum Justitia, +5,2 procent, och MTG, +1,8 procent. Intrums resultat var 10 procent bättre än väntat, Axfood överträffade kvartalsförväntningarna både på översta och nedersta raden och MTG klarade också resultatförväntningarna.

Transcom rasade 20 procent. Både intäkter och resultat minskade kraftigt i det första kvartalet och callcenterbolaget varnade för att de låga volymerna från årets inledning kommer att bestå i det innevarande andra kvartalet.

Dagens kursraket var kärnkraftsunderhållsbolaget Studsvik som rusade nära 50 procent på beskedet om att affärsområdet Avfallshantering avyttras till EDF för en köpeskilling om 335 miljoner kronor på skuldfri basis.

Bostadsbyggaren Oscar Properties fördubblade kvartalsresultatet. Aktien steg 6,2 procent.

På rekommendationsfronten sänkte Nordea Sobi till sälj, från tidigare behåll. Aktien pressades 4,8 procent efter beskedet.

Softronic lyfte 9,4 procent sedan Affärsvärlden köprekommenderat aktien.

SIX News
red@six.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s