Solid Q1-rapport från ABB som visade tecken på förbättringar

ABB_Västerås3_SIX

ABB i Västerås. Bild: SIX News

Kraft- och automationsföretaget ABB stiger 3 procent efter sin rapport för det första kvartalet där både lönsamheten och orderingången var bättre än väntat.

Samlade omdömen om rapporten var från Handelsbanken att den visade tecken på förbättringar. Schweiziska J Safra Sarasin beskrev enligt Dow Jones Newswires rapporten som solid.

Orderingången sjönk med 7 procent organiskt och det var stora order som stod för hela nedgången. Basorderingången, som avser order mindre än 15 miljoner dollar, var oförändrad samtidigt som service ökade med 5 procent.

Att stora order skulle sjunka var väntat. I det första kvartalet i fjol ökade de 129 procent så jämförelsesiffrorna var tuffa. Då var basorderingången en mer positiv överraskning. SEB spådde en nedgång på 6 procent och Handelsbanken på 9,5 procent.

Vd Ulrich Spiesshofer. Foto: ABB

Vd Ulrich Spiesshofer. Foto: ABB

Vd Ulrich Spiesshofer såg utfallet i kvartalet som ett kvitto på att bolagets fokus på organisk tillväxt och den nya marknadsorienterade organisationen fungerar.

Utsikterna på både kort och lång sikt upprepades ord för ord jämfört med det fjärde kvartalet och kan kort beskrivas som försiktiga på kort sikt och mer optimistiska på längre sikt.

I det första kvartalet noterade bolaget att kunderna inom kraftindustrin är försiktiga men att de göra selektiva investeringar, framförallt för att integrera förnyelsebart i elnätet. Inom industrin var läget dämpat, framför allt drivet av processindustrin och de låga oljepriserna. Transport och infrastruktur var blandat.

Geografiskt uppgav bolaget bland annat att efterfrågan från industrin i Europa var stabil och att den kortcykliska efterfrågan i USA förbättrades sekventiellt. Den kortcykliska affären i USA nämnde SEB som en av sina fokuspunkter inför rapporten.

Lönsamheten i kvartalet var starkare än väntat. Rörelsemarginalen blev 9,9 procent, väntat var 8,7 procent. Själva lyfte bolaget fram att lönsamheten förbättrades 0,9 procentenheter till 12 procent enligt det hemmasnickrade måttet operationell ebita-marginal.

Enligt samma mått nådde den nya divisionen Power Grid precis in i sitt målintervall på 8-12 procent. Den pågående strategiska översynen av Power Grid kommer att avrapporteras vid kapitalmarknadsdagen som går av stapeln den 4 oktober. Vad utfallet kan tänkas bli är det för tidigt att spekulera i, slog Spiesshofer fast på en presskonferens.

Andreas Johansson
andreas.johansson@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s