Ericsson kröntes till dagens förlorare

OMXS30 16.04.21

Kurserna på Stockholmsbörsen rörde sig söderut under torsdagshandeln där rapporter fortsatte stå i strålkastarljuset. Ericsson rapportrasade efter att ha missat marknadens förväntningar på resultatet.

Finanssektorn var den sektor som gick starkast under med en uppgång på 0,7 procent, enligt SIX sektorindex. Handelsbanken klättrade 2,9 procent, Nordea var upp 1,2 procent och SEB steg 1,1 procent.

SIX Generalindex var vid stängning 0,6 procent lägre vid 477 medan OMXS30 var 0,7 procent lägre vid 1.409. Omsättningen uppgick till 19,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger
omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

På makrofronten valde både Riksbanken och Europeiska centralbanken att lämna styrräntorna oförändrade under dagen. Besluten var relativt väntade.

Istället låg marknadens fokus på bolagsrapporterna som fortsatte strömma in.

Ericsson föll tungt i handelssessionen och backade 14,6 procent, den största nedgången för aktien en enskild dag sedan den 16 oktober 2007. Bolaget redovisade på morgonen sin delårsrapport och missade marknadens förväntningar på resultat före skatt med drygt en miljard.

Sett till de olika affärsområdena var det Global Services som stod för den största resultatmissen. Nya åtgärder sätts nu in för ”att öka takten på genomförandet av strategin och förbättrat resultat”. Som en följd väntas omstruktureringskostnaderna för 2016 öka och ligga i
intervallet 4 till 5 miljarder kronor gentemot tidigare bedömning om mellan 3 till 4 miljarder kronor.

Kvar i telekomsektorn var Tele2 ned med 1,4 procent. Teleoperatörens rapport visade att utvecklingen som sågs i fjärde kvartalet, med hård konkurrens på den svenska marknaden speciellt i B2B och små och medelstora bolag, har fortsatt in i det första kvartalet.

Saabs resultat slog förväntningarna vad gäller omsättning och resultat medan orderingången i det första kvartalet kom in på nedsidan. Saab var upp 5,4 procent.

Husqvarna levererade ett resultat i närheten av förväntningarna. Året inleddes som förväntat, uppgav vd Kai Wärn i vd-ordet. Aktien var upp med 1,5 procent.

Orexos resultat och omsättning blev bättre än marknadens förväntningar. Läkemedelsbolaget meddelade att de förväntar sig slutföra förhandlingarna om ett avtal kring Zubsolv utanför USA under det andra kvartalet. Aktien höjdes 7,9 procent.

New Waves resultat på sista raden visade visserligen fortsatt röda siffror, men förlusten var däremot inte lika stor som analytikerna hade befarat. Bolaget räknar med att vända trenden med svaga första kvartal. Aktien steg 5,4 procent.

Cloetta steg 2,7 procent. Det underliggande resultatet i kvartalet var bättre än förväntningarna.

Två rapporterande bolag som hade det motigt var Rezidor och Nordnet med nedgångar på 5,2 respektive 9,0 procent.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s