Saabs vd om kritiserad export till Saudiarabien och UAE

Den svenska försvarskoncernen Saabs kritiserade export av vapen och försvarsmateriel till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten (UAE) följer rådande svensk lagstiftning och Saab anser även själva att produkturvalet som säljs till dessa länder har ”karaktäristika som gör dem försvarbara”.

Det uppger Saabs vd Håkan Buskhe i en intervju med SIX News.

Erieye

Saabs Erieye. Ett luftburet radarsystem vars export till bland annat Saudiarabien och Förenade Arabemiraten tilldragit sig kritik. Bild: Pressmeddelande, Saab

Sverige och Saudiarabien hade under 2005-2015 ett kritiserat vapensamarbete vars uppsägning år 2015 resulterade i en diplomatisk kris mellan länderna. I samband med Saudi-krisen kommenterade Saabs ledning kring hur ”politiska ställningstaganden” ökade bolagets marknadsrisker.

Enligt ett flertal artiklar genom åren ingick en mångmiljardorder på Saabs luftburna radarsystem Erieye i Saudi-samarbetet. Vidare uppgav DI-källor under 2015 att Saudiarabien, trots dess försämrade relationer till Sverige, stod nära en uppföljningsorder på Saabs pansarvärnsrobot Bill 2.

I slutet av 2015 bekräftade Saab att Förenade Arabemiraten är dess första kund på Swing Role Surveillance System (SRSS), den senaste versionen av just det luftburna radarsystemet Erieye. Enligt Reuters uppgav UAE:s försvarsministerium då ordervärdet till cirka 1,27 miljarder US-dollar. Även denna stororder har därefter fått kritik, bland annat från svenska riksdagsledamöter.

Hur ser ni på kritiken mot försäljning av vapen och krigsmateriel till stater i Mellanöstern såsom Saudiarabien och Förenade Arabemiraten?

”Man får här gå tillbaks till vår förbudslagstiftning kring försvarsmateriel, vilken bygger på att exporten ska stärka svensk försvarsförmåga. Bedömningarna om hur export gynnar svensk försvarsförmåga görs i slutändan av riksdagen, via ISP (Inspektionen för strategiska produkter, SIX anm). Och utifrån den avvägningen får vi (Saab) göra försäljningar inom vissa materialslag, vilka vi naturligtvis ställer oss bakom som ett sätt att stärka säkerheten i vår del av världen”, svarar Buskhe SIX och tillägger:

”De produkter som vi säljer har också karaktäristika som gör dem försvarbara att sälja till de här länderna, och den bedömningen gör också myndigheterna.”

Så man kan säga att ni helt enkelt förhåller er till den lagstiftning som råder och anser att produkturvalet är lämpligt utifrån gällande regler?

”Helt korrekt”, säger Håkan Buskhe.

ISP är den statliga myndighet som numera ansvarar för kontroll av Sveriges vapenexport. Verksamheten är inordnad under regeringens utrikesdepartement.

SAUDIARABIEN OCH UAE: BESKYLLDA FÖR ATT KRÄNKA MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER OCH INDRAGNA I VÄPNADE KONFLIKTER I NÄRREGIONEN

Sunnimuslim-dominerade Saudiarabien leder för närvarande en koalition som bekämpar shiamuslimska rebeller i det pågående inbördeskriget i grannlandet Jemen. I denna koalition deltar även sunni-dominerade UAE.

Vidare beskylls Saudiarabien för att, bland annat, ha sponsrat flera rebellgrupper i Syrien med vapen och krigsmateriel, däribland av USA terrorstämplade islamistgruppen al-Nusra.

Saudiarabien styrs som ett kungadöme och UAE som en federation av emirat. Båda länderna saknar fria parlamentsval och tilldrar sig regelbundet skarp kritik från västligt håll gällande kränkningar av mänskliga rättigheter.

Saab särredovisar inte exporten till Mellanöstern som region eller till enskilda stater där.

SVERIGE: EN LEDANDE VAPENEXPORTÖR ENLIGT SVENSKA FREDS

Enligt Svenska freds- och skiljedomsföreningen (Svenska Freds) är Sverige ett av de länder som säljer mest vapen i världen, räknat per person.

Buskhe berättar för SIX att han i sin vd-roll får specifika vapenexportfrågor ofta, inte minst från Svenska Freds.

Johan Eklund
johan.eklund@six-group.se
SIX News

2 thoughts on “Saabs vd om kritiserad export till Saudiarabien och UAE

  1. Ping: Saab-ledningen ska driva sina djärva projekt i mål | Six News

  2. Ping: Saab-ledningen ska driva sina djärva projekt i mål | Six News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s