Astrazeneca lägger grunden till framtidens läkemedel

Astrazenecas presentation av satsningen inom genteknik.

Astrazenecas presentation av satsningen inom genteknik.

Astrazeneca och dess dotterbolag Medimmune presenterar en satsning inom genteknik som syftar till att förändra läkemedelsutvecklingen i både tidig och sen forskningsfas över hela läkemedelsbolagets forsknings- och utvecklingsportfölj.

Genom satsningen läggs grunden till framtidens läkemedel. Astrazeneca har sedan flera år tillbaka i tiden pratat om att utvecklingen inom läkemedelsindustrin går mot individanpassade läkemedel. Med hjälp av gentekniken finns bland annat möjligheter att utveckla diagnostest, så kallade companion diagnostics, och därigenom ta reda på vilka patienter som har störst nytta av läkemedlen.

Enligt David Goldstein, ordförande för Astrazenecas rådgivande styrelse inom gener, har genomanalys varit lovande i fyra årtionden, men det har tagit längre tid att utveckla än vad många hade räknat med.

”Jag tror verkligen att vi har kommit runt hörnet nu”, sade David Goldstein under torsdagens konferens i samband med Astrazenecas satsning. Samtidigt påtalar han om vikten att ge gentekniken tid att utvecklas. ”Att vinna nya insikter kommer att kräva tid och tålamod”.

Andra delen av panelen vid presentationen av Astrazenecas satsning inom genteknik.

Andra delen av panelen vid presentationen av Astrazenecas satsning inom genteknik.

Enligt Dr Ruth March, chef för individanpassad hälsovård vid Astrazeneca har vi ännu ”bara skrapat på ytan om kopplingen mellan gener och sjukdomar.

Craig Venter, som är en av de ledande forskarna inom genteknik och en av grundarna till Human Longevity, kommer genteknik kunna möjliggöra tidiga upptäckter av sjukdomar med och då ge chans till tidigt insättande och förebyggande behandlingar.

Astrazenecas satsning innefattar nya samarbeten med Human Longevity i USA, The Welcome Trust Sanger Institute i Storbritannien och The Institute för Molecular Medicine i Finland. Dessutom kommer Astrazeneca upprätta ett center för genforskning inom bolaget med en databas över gensekvenser från patientprover i sina kliniska studier tillsammans med statistik i klinik och läkemedlens svarsgrad.

Gencentret kommer att lokaliseras i Cambridge, Storbritannien.

Astrazeneca bedömer att de genom att bädda in genteknik i sina forsknings- och utvecklingsplattformar kommer få nya insikter inom biologin för sjukdomar, möjliggöra upptäckter av nya behandlingsmål för mediciner, stödja urvalet av patienter till kliniska studier samt matcha patienter med behandlingar för att öka nyttan av dem.

”Användandet av kraften i gener är grunden till vår ambition att utveckla de mest innovativa och effektfulla behandlingarna för patienterna”, säger Mene Pangalos, med ansvar för innovativa mediciner och tidig utveckling vid Astrazeneca, i en kommentar i pressmeddelandet.

Satsningen kommer att innefatta två miljoner gensekvenser, varav Astrazeneca kommer att bidra med över en halv miljon från bolagets egna studier.

Under presentationen av satsningen kom frågor om storleken på investeringen från Astrazenecas sida. Läkemedelsbolaget valde dock att inte precisera det närmare. Däremot medgav Mene Pangalos att det över hela perioden för satsningen rör sig om ett belopp på hundratals miljoner dollar.

Magnus Bernet
SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s