Volvo och SSAB steg på svag fredagsbörs

Fredagen den 22 april - grafKurserna på Stockholmsbörsen backade på fredagen. En mindre nedgång under fredagsmorgonen utökades successivt under dagen. Två av dagens stora rapportbolag, Volvo och SSAB, gick mot strömmen medan Getinge handlades lägre efter en svag rapport. Ännu en bank inledde bevakning av Fingerprint men dissade aktien, vilket tycktes pressa kursen.

SIX Generalindex hade vid stängning backat 1 procent till 473 medan OMXS30-index backade 0,9 procent till 1.396. Omsättningen var 18 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer också på alternativa handelsplatser som Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Fordonskoncernen Volvos första kvartal bjöd på ett bättre än väntat resultat, även justerat för positiva jämförelsestörande poster. Därtill var lastbilsorderingången starkare än väntat. Det visade en jämförelse mot Inquiry Financials analytikerkonsensus.

Handelsbankens analytiker benämnde Volvo-rapporten som bättre än väntat på flertalet punkter. Extra mycket imponerades man av rörelsemarginalen som nådde 6,4 procent, trots betydande produktionsminskningar i Nordamerika.

Volvo höjde utsikterna för lastbilsmarknaden i Europa, men sänkte detsamma för Nordamerika. Volvo-aktien var dagens mest omsatta och steg 4,9 procent till 99,15 kronor.

SSAB:s förlust före skatt i det första kvartalet blev mindre än vad analytikerna befarat, enligt Inquiry Financials konsensus. Därtill har stålbolagets styrelse beslutat om en företrädesemission av B-aktier på cirka 5 miljarder kronor samt ett refinansieringspaket. Marknaden verkade se positivt på beskeden och handlade upp aktien 6,3 procent.

Getinges rapport kom in klart under konsensus, både på intäktsraden och resultatmässigt. Aktien föll 8,3 procent.

Bland övriga rapportbolag steg Haldex 2,2 procent efter en rapport som i stort sett var som förväntat.

Sportamore avancerade 17 procent efter att ha vänt förlust till vinst i perioden januari-mars.

På vinnarlistan bland småbolagen syntes också Consilium. Bolaget ökade både nettoomsättning och orderingång i årstakt under mars månad. Därtill meddelade förvärv av 79 procent av aktierna i ett skotskt bandsäkerhetsföretag. Aktien steg 12 procent.

På rekommendationsfronten inledde UBS bevakning av Fingerprint. Det första rådet blev sälj med en riktkurs på 375 kronor. UBS ser ”konkurrensen intensifieras 2016 och bortom det”. Fingerprint föll 8,1 procent till 511 kronor.

Nordea höjde oljebolaget Enquest till köp, från tidigare behåll. Aktien skjutsades upp 4,7 procent.

Dometic sänktes 7,6 procent efter att advokatfirman Hagens Berman väckt en grupptalan mot bolaget i USA. Dometic anklagas för att där ha sålt kylskåp med en defekt komponent som gör att det riskerar att självantända. Bolaget förnekade att de avstått från att eliminera kylskåpsdefekter.

Oriflame backade 3,9 procent. Kosmetikabolaget bekräftade under eftermiddagen uppgifter om att dess Moskvakontor genomsökts. Man hade dock ingen information om orsaken till varför genomsökandet ägde rum.

Nästa vecka rullar rapporttåget vidare och på måndag väntas bland annat storbolagen Alfa Laval och Sandvik bekänna färg.

SIX News
red@six.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s