Alfa Laval ser över strategin

Tom Erixon Foto: Jenny Leyman

Tom Erixon, vd Alfa Laval. Foto: Jenny Leyman

Verkstadsbolaget Alfa Laval rapporterade runt lunchtid på måndagen en kvartalsrapport som i stort sett var i linje med marknadens förväntningar. Orderingången var något svagare än marknaden väntat sig och utsikterna var, åtminstone för några bedömare, något av en besvikelse då bolaget spår en liknande efterfrågan under det andra kvartalet som i det svaga första kvartalet.

I samband med rapportsläppet meddelade Alfa Laval att bolaget inlett en översyn av koncernens strategiska inriktning, bland annat på grund av ändrade marknadsförutsättningar och vd-skiftet.

Alfa Lavals resultat före skatt landade på 1.090 miljoner kronor för det första kvartalet 2016, ned från 1.263 i fjol. Resultatet blev därmed i linje med förväntningarna som låg vid 1.088 miljoner kronor, enligt Inquiry Financial.

Orderingången blev 7.710 miljoner, att jämföra med 9.844 miljoner i fjol. Väntat var 7.820 miljoner. Efterfrågan under det första kvartalet var i linje med Alfa Lavals förväntningar, skriver den nye vd:n Tom Erixon i rapporten.

”Orderingången utvecklades i linje med våra förväntningar under det första kvartalet i spåren av en minskad efterfrågan på pumpsystem samt en låg nivå för stora order jämfört med föregående kvartal. Det senare speglade en tendens bland kunderna att skjuta på investeringsbeslut”, skriver Erixon.

Bolaget spår att efterfrågan under det andra kvartalet 2016 kommer vara på ungefär samma nivå som under det första kvartalet. Efterfrågan för Equipment väntas bli något högre i linje med vanligt säsongsmönster. För Process Technology och Marine & Diesel väntas efterfrågan bli oförändrad, utvecklar Tom Erixon på presskonferensen.

Oförändrad efterfrågan sekventiellt var åtminstone för några en besvikelse. ”Allt annat än guidning för högre efterfrågan vore negativt”, skrev Handelsbanken inför rapporten och motiverade det med att det första kvartalet väntas bli svagt (vilket det också blev).

En potentiellt stor sak meddelades i rapporten: en översyn av den strategiska inriktningen har initierats.

”Det är dels kopplat till att vi har haft ett regimskifte på vd-posten, men det är också lite andra marknadsförutsättningar som vi har upplevt det sista året”, sade Erixon på presskonferensen.

Vad översynen kommer att mynna ut i återstår att se, men Erixon var tydlig med att han hellre ser gradvisa förändringar än stora yxhugg.

SIX News

One thought on “Alfa Laval ser över strategin

  1. Ping: Alfa Laval rapportförlorare på Stockholmsbörsen | Six News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s