Digert rapportflöde på börsen, avvaktande inför Fed

Stockholmsbörsen följde på tisdagen med i utvecklingen som sågs på de stora omvärldsbörserna och slutade oregelbundet omkring nollan. Tisdagen bjöd på ett digert rapportflöde som satte sin prägel i många aktier.

Capture

Marknaden var också fortsatt avvaktande inför veckans stora penningpolitiska besked, dels från Federal Reserve på onsdag kväll, dels Bank of Japans besked på torsdag.

SIX Generalindex var vid stängningen upp 0,2 procent till 472 medan OMXS30-index slutade oförändrat på 1.390. Omsättningen var 15,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Dagens bästa sektorer var finans och råvaror vars index steg med 1,1 respektive 1,3 procent. Hälsovårds- och industrisektorn låg i botten med nedgångar på 0,5 procent vardera.

Swedbanks rörelseresultat för det första kvartalet var något bättre än väntat jämfört med konsensus från Inquiry Financial men resultatbidragen från räntenettot och provisionsnettot var lägre än väntat. Resultatet lyftes istället av bland annat bättre än väntad trading. Aktien inledde med en något blygsam uppgång men letade sig senare upp till en notering på +3,0 procent.

I morgon avslutas storbanksrapporteringen med rapporter från SEB och Nordea. Dessa aktier steg med 1,9 respektive 0,3 procent. Bankerna tillhörde i dag de starkare sektorerna på de europeiska börserna.

Atlas Copco återfanns i storbolagsindex negativa vågskål med ett kurstapp på 2,5 procent. Atlas affärsområde Gruv- och bergbrytningsteknik var en besvikelse i dagens rapport, likaså orderingången för Industriteknik. Bolagets största affärsområde, Kompressorteknik, stack dock ut på den positiva sidan med en bättre än väntad orderingång. Koncernens resultat före skatt var 3 procent under konsensus.

Flera skogsbolag skördade framgångar. Finska skogsjätten UPM satte tonen redan i morse när de lade fram siffror som klart översteg marknadens förväntningar. UPM steg 9,0 procent i Helsingfors. Det drog med sig kollegan Stora Enso, som rapporterar på torsdag, med en uppgång på 4,5 procent.

Kvar i skogen fanns rapporterade Holmen som avancerade 5,3 procent. Delårsrapporten bjöd på bättre än väntade utfall i skogsbolagets större affärsområden, jämfört med Inquiry Financials konsensus. Till viss del förklarades den stora resultatavvikelsen med återbäring från en vunnen tvist.

Lundin Mining steg 1,5 procent. Det nordamerikanska gruvbolaget Freeport McMoRan presenterade försäljningssiffror för gruvan Tenke Fungurume där Lundin Mining är delägare. Jämfört med föregående kvartal steg försäljningen men i årstakt sjönk den något. Årsprognosen drogs ned något gällande kopparförsäljningen.

Electrolux sjönk 1,9 procent. Den amerikanska konkurrenten Whirlpool föll ganska mycket på Wall Street efter delårsrapporten som bland annat visade ett lägre resultat än väntat, men också en marginellt höjt marknadsprognos för Nordamerika.

Fastighetsbolagen Fabege, +4,4 procent, och Wallenstam, 2,1 procent, kom båda in med förvaltningsresultat som översteg förväntningarna för det första kvartalet. I samma sektor steg Diös förvaltningsresultat 18 procent jämfört med samma period i fjol och aktien var upp 2,1 procent.

Över till konsultbranschen där Prevas belönades med en uppgång på 11 procent efter sitt rapportsläpp. Trots att omsättningen var lägre än i fjol så lyckades man i princip fördubbla rörelseresultatet från 1,4 till 3,0 miljoner kronor.

Den större branschkollegan Tietos rörelseresultat var i linje med förväntningarna. Orderingången minskade jämfört med i fjol men vd Kimmo Alko uppgav att det var i linje med bolagets förväntningar och inte ett tecken på avmattning. Aktien tappade 2,5 procent.

Thule Groups resultat var något bättre än väntat för perioden januari-mars. Bolaget tog på sig något högre lanseringskostnader för nya produkter jämfört med i fjol, men det motverkades av ökad försäljning och positiv produktmix. Aktien steg 1,1 procent.

Bulten ökade såväl orderingång som omsättning och rörelseresultat. Aktien steg 4,2 procent.

Reaktionerna på rapporterna från Small cap-noterade Uniflex och Beijer Electronics var kyliga. Aktierna handlades ned 12,9 respektive 8,5 procent.

På rekommendationsfronten drog Danske Bank ned Sandvik till avvakta från tidigare köp. Aktien tappade 0,4 procent. Exane BNP Paribas drog upp Swedish Match till neutral från tidigare underperform och aktien adderade 0,7 procent.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s